Голямата реформа на таксиметровия бизнес и преустановяването на практиката жълтите коли да се карат от водачи за собствена сметка, зад които се крият фирми-бушони, неплащащи данъци, се отлага. Това предвижда нова поправка в Закона за автомобилните превози, внесена в последния момент.

Според приетите изменения в същия закон на 6 октомври, считано от утре, всички таксиметрови шофьори трябваше да бъдат назначени на трудов договор от фирмите превозвачи или самите те да станат превозвачи. Внесената днес в деловодството на парламента поправка обаче отлага крайния срок за 1 юли догодина. Така реално дотогава се запазва съществуващото статукво с неплащането на данъци и осигуровки.

Още по-радикален опит в тази посока бе направен и с проектопромени в Закона за местните данъци и такси, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, които предвиждаха пълно отпадане на новия регламент. Те обаче не минаха в Народното събрание. 

Новият законопроект е с широк спектър вносители - Иван Вълков и Цветомир Михов от ГЕРБ, Петър Кадиев от АБВ, Искрен Веселинов от Патриотичния фронт, реформаторите Настимир Ананиев и Гроздан Караджов, както и Камен Костадинов от ДПС и други.

Основният мотив в него е, че в момента около 11 000 таксита в страната извършват превоз за собствена сметка и е необходимо технологично време, за да си изкарат документи и разрешителни, с които да станат самостоятелни превозвачи. Нещо, което би ударило сериозно интересите на фирмите, които продават стикери за жълтите коли, както и коли на лизинг на шофьорите. 

Промяната на закона идва след като големите таксиметрови компании, основно в София, заплашиха, че ще организират протести и че ще докарат хиляди таксита пред Народното събрание на 4 декември.