Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Голямата реформа на таксиметровия бизнес и преустановяването на практиката жълтите коли да се карат от водачи за собствена сметка, зад които се крият фирми-бушони, неплащащи данъци, се отлага. Това предвижда нова поправка в Закона за автомобилните превози, внесена в последния момент.

Според приетите изменения в същия закон на 6 октомври, считано от утре, всички таксиметрови шофьори трябваше да бъдат назначени на трудов договор от фирмите превозвачи или самите те да станат превозвачи. Внесената днес в деловодството на парламента поправка обаче отлага крайния срок за 1 юли догодина. Така реално дотогава се запазва съществуващото статукво с неплащането на данъци и осигуровки.

Още по-радикален опит в тази посока бе направен и с проектопромени в Закона за местните данъци и такси, внесени от шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, които предвиждаха пълно отпадане на новия регламент. Те обаче не минаха в Народното събрание. 

Новият законопроект е с широк спектър вносители - Иван Вълков и Цветомир Михов от ГЕРБ, Петър Кадиев от АБВ, Искрен Веселинов от Патриотичния фронт, реформаторите Настимир Ананиев и Гроздан Караджов, както и Камен Костадинов от ДПС и други.

Основният мотив в него е, че в момента около 11 000 таксита в страната извършват превоз за собствена сметка и е необходимо технологично време, за да си изкарат документи и разрешителни, с които да станат самостоятелни превозвачи. Нещо, което би ударило сериозно интересите на фирмите, които продават стикери за жълтите коли, както и коли на лизинг на шофьорите. 

Промяната на закона идва след като големите таксиметрови компании, основно в София, заплашиха, че ще организират протести и че ще докарат хиляди таксита пред Народното събрание на 4 декември.

Ключови думи

Коментари

Сега кака ви Менда ще има време да си оправдае комисионните от ОК и УЕЛОУ такси.Пак ще се опитва да прекара патента, че да плащат само редовите бакшиши, а монополистите да си запазят размера на печалбата.

socialen

В 13главата олигархична Ламя на Борисов, незнайно защо наречена от някои "правителство", цари тотален хаос. Липсват ръководство, стратегия, концепция. Всеки прави каквото си иска, защото се зависи от всеки, защото им липсват депутати. Например, Борисов има само 80 депутата. Оставка!

Как е по-правилно да се казва: Бакшишка Държава или Таксеш?

Квазар

Республика Милиционеро-таксиджийска. Така трябва да и е името на България, от сега нататък. Защото не може при всяка една заплаха, да отстъпваш. А за други искания, проведени според демократичните принципи, да им се зъбиш, и да ги заплашваш. А накрая да твърдиш, че си всенароден любимец, и голям мъжага в политиката, както постоянно Борисов се рекламира. Страхливец е Борисов. Плевналиев, много по качества на държавник да има, за да получава нападки от страна на Москва, от пред тази мижитурка Бойко Борисов. Който не го е заплашил, той не е успял в исканията си. На този вулгарен, банкянски идиот Борисов, властта му е толкова свидна, че България ще продаде, само и само той да е на власт. Диктатор ми е бил. Дупе няма за диктатура, този пробит, пожарникарски шланг.

дебелян пеевский

Единствените, които немат лоби в парламента са гражданите.

Няма какво да се добави.

Жалки смешници,кого заблуждавате,когато промяната изисква по-дълъг период,се удължава срока,а вие го отлагате

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.