Бившият шеф на Софийски градски съд Владимира Янева е давала разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу посолства. Това става ясно от поредената порция разговори между нея и бившата и заместничка Румяна Ченалова, публикувани от сайта "Биволъ".

Ето какво казва Янева:

Янева: Аз фърча в петъка при Ицо Димов. И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Димов казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защото ми искате целия регистър?

И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация…

Ченалова: Да, да, да…

Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

"Ицо" вероятно е Христо Динев, шеф на Софийска градска прокуратура.

По закон всяко поискано СРС се вписва в специален регистър в съда. Този регистър е секретен. От записа излиза, че Янева е издала на Ченалова класифицирана информация, като е споделила, че са подслушвани посолства. Ако в този регистър наистина има данни за подслушвани, посолства това би било изключително скандален факт.

Вчера Янева беше изслушана от Етичната комисия на ВСС. Според нейния адвокат Антон Станков тя не си спомняла за разговорите, но те били манипулирани. Комисията пък не я питала дали е говорила с премиера Борисов, а дали има куче.

По същото време Ченалова беше призована в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение. Тя потвърди пред журналисти, че е чувала "фактите" от разговорите и дори заплаши с разкрития за хора на високи постове.

Разговорите между Янева и Ченалова се поредният голям скандал в съдебната система. От досега изтеклите записи стана ясно, че в тях се говори за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от премиера Бойко Борисов към главния прокурор Сотир Цацаров, както се изразява Янева в един от записите.

Самият Борисов коментира разговорите така: "Две каки си говорят". Той изтъква най-вече факта, че тези записи за незаконни. Подобен бе акцентът и в коментара по случая на главния прокурор Сотир Цацаров.

Днес обаче шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да се направи проверка и на съдържанието на тези записи.