Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият шеф на Софийски градски съд Владимира Янева е давала разрешение за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) срещу посолства. Това става ясно от поредената порция разговори между нея и бившата и заместничка Румяна Ченалова, публикувани от сайта "Биволъ".

Ето какво казва Янева:

Янева: Аз фърча в петъка при Ицо Димов. И му казвам: Ицоо. Преписката е при вас. Кажи ми кво е положението? Ицо Димов казва: Влади, такива данни няма и в тази посока не работим. Само те моля информацията, която ви искаме, да ни я давате, щот имаше един спор, че те искаха регистъра за 6 месеца, а аз им казах, вие си искайте регистъра само СРС-та, които ви интересуват, защото ми искате целия регистър?

И казвам аз се притеснявам да ви го дам, щото там има за посолства, за това, за онова и така нататъка информация…

Ченалова: Да, да, да…

Янева: Те обаче казаха, не, прати го за 6 месеца и той казва: Пращай ми информацията, която ти я искам.

"Ицо" вероятно е Христо Динев, шеф на Софийска градска прокуратура.

По закон всяко поискано СРС се вписва в специален регистър в съда. Този регистър е секретен. От записа излиза, че Янева е издала на Ченалова класифицирана информация, като е споделила, че са подслушвани посолства. Ако в този регистър наистина има данни за подслушвани, посолства това би било изключително скандален факт.

Вчера Янева беше изслушана от Етичната комисия на ВСС. Според нейния адвокат Антон Станков тя не си спомняла за разговорите, но те били манипулирани. Комисията пък не я питала дали е говорила с премиера Борисов, а дали има куче.

По същото време Ченалова беше призована в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение. Тя потвърди пред журналисти, че е чувала "фактите" от разговорите и дори заплаши с разкрития за хора на високи постове.

Разговорите между Янева и Ченалова се поредният голям скандал в съдебната система. От досега изтеклите записи стана ясно, че в тях се говори за търговия с влияние, лобиране, задкулисни решения, "сговаряне на хората" във Висшия съдебен съвет и дори нареждания за "опраскване" от премиера Бойко Борисов към главния прокурор Сотир Цацаров, както се изразява Янева в един от записите.

Самият Борисов коментира разговорите така: "Две каки си говорят". Той изтъква най-вече факта, че тези записи за незаконни. Подобен бе акцентът и в коментара по случая на главния прокурор Сотир Цацаров.

Днес обаче шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да се направи проверка и на съдържанието на тези записи.

Ключови думи

Коментари

Червата стават все по-дебели и оплетени!КОЙ прокурор ще ги разплете...годни за Съд?!

ЗАЩО ОНЕВИНЯВАТЕ ЧОВЕКА КОЙТО ВМЕСТО КАКИ КАЗА СВРАКИ СТИГА С ТОВА СЛАГАНЕНЕ МОЖЕ ПРЕМИЕР ДА СИ СЛУЖИ С ТАКИВА ЕПИТЕТИ СПРЯМО ПО УМНИ ОТ НЕГО МАГИСТРАТИ = ПОЗОР

Георги Петрунов

Каза ясно "каки", лично чух записа по телевизията. Но така или иначе, и двете са верни и това не е скандалът. Неговата вина не е в думата.

роско

Абе ей, ти пък откъде знаеш, че са по-умни от него? Тая Янева не беше ли семейна приятелка на Цвинокио? Колко па да е по-умна от Тиквата, щом е приятелка на Цвинокиото? Мазни комунистически изчадия са те, до крак!

Георги Петрунов

Важно е да се разбере кои са посолствата. От това ще стане ясно нашите правоохранителни органи за кого работят и на кого нямат доверие. Подозирам отговора, но да видим.

Според мен, това е едно от нещата които няма да се разберат. Няма да го допуснат, защото скандалът ще стане МЕГА и наистина ще трябва да хвърчат глави.

Е ти като децата. Много ясно -- слушаме посолствата на страните от съюза, в който членуваме, и носим чутото на страните от съюза, в който не членуваме.

Мери Драганова

На Павлов най вероятно е известно, за кои посолства става дума, и ако е подсушвано и руското посолство,то целта е ясна, дава се право на Кремъл, не само да ни се заканват с пръст, но и да има по тежки обвинения и последствия.

:)

Имаме си универсална тиква. Пожарникар, премиер, главен прокурор, орнитолог, пържолен благодетел на кучетата и часовник - показващ уникален час. Тиква с часовников механизъм.

Трън

Какиното се окакало.

Димо

Кретенчетата да чуят пак записа!!! Говори се за КАКИ!!!!

Мери Драганова

Няколко въпроса. 1, Регламентирани ли са подслушванията, за които Бивол ни уведомява. 2. Имат ли това право,наказуемо ли е,и могат ли да откажат да дадат имената на информаторите си. 3. Подобни подслушвания , могат ли да се приемат за достоверни. 4. Защо Панов изисква разседване на разговорите, който Бивол ни сервира на час по лъжичка за по голям ефект. 5. Каква цел има Панов, след като това не е по правилата да се разследват нераглментирани разгови. 6.Няма ли да се предизвика дипломатически скандал , за да се дескредитира правителството, независимо дали е на Борисов или не,защототова е българско правителство.и ще падне отговорноста върху Борисов. Искането на Л.Панов е също извън позволените правни изисквания, но на него не може да се търси отговорност.Не сме забравили, че голяма група от съдии и павни институции, писменно апелираха ПРЕЗИДЕНТА ДА НЕ ПОДПИСА УКАЗ ЗА НАЗНАЧАВАНЕТО МУ. Цирка пеодължава, безотговорно.

роско

Който не реве против Я. Тодоров, а реве против Л. Панов - значи не е прав. Това е все едно Местан да похвали Пеевски и да плюе срещу Реформаторите.... Тоя номер взе да се изтърква. Верно е, че е много прост електоратО, ама то всяка простотия си има край. Че ядете хурката.

socialen

Простотиите на Борисов и Цветанов нямат свършване.

Айде у лево и право в Сибир, тъпакист смотан! ТРОЛ!

Николов

Към КлубZ - Вчера бяха публикувани от " Бивол" нови документи за агент " Буда". Защо не ги публикувате тук и да се направят коментари?

F1

Ако съдържението на разговорите беще "законно", незаконността на записите нямаше да има никакво значение. Сега обаче имаме "незаконни разговори" х "незаконни записи" = съвсем законен интерес за разследване.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.