Стотици дребни търговци се събраха пред община Бургас сутринта на протест. Днес Общинският съвет в града трябва да гласува наредба, която дава правото на един търговец да има повече от един обект в града. Така според протестиращите наематели на общински павилиони за продажба на вестници, цигари и т.н. се дава път за монопола на една търговска верига. "Няма да допуснем да бъдем превзети от Lafka, обясниха мотивите си за протеста пред Нова тв бургаските търговци.

Досега действаше наредба на Общинския съвет, според която един търговец не можеше да притежава повече от една будка. Новото предложение за промени е внесено от ГЕРБ

 

Пред Нова тв общинският съветник от ГЕРБ Димитър Людиев обясни, че "така се дават равни възможности на всички - независимо дали са дребни или едри търговци".

"Полезно е за момента търговците да могат да ползват повече от един обект. Досега те трябваше да регистрират по няколко фирми, за да имат повече от една будка в града", аргументира се общинарят.

С обясненията си той предизвика бурните освирквания на събралите се.

Николай Димитров от Асоциацията на дребните търговци веднага му опонира: "Внесената докладна за поправка на наредбата е абсурдна. Приказките за конкурнтноспособност са алабала. Няма как малка фирма да се конкурира с големите".

"5000 семейства се занимават с тази търговия в Бургас. Тази наредба беше приета тогава, за да няма монопол. Защото хора с възможности вземаха десетки търтовски обекти и ги преотдоваха на дребните търговци", обясниха протестиращите.

Те се опасяват, че няма да могат да се възползват от промяната в наредбата, а тя се прави за точно определена верига магазинчета. Хората се оплакаха, че и сега производителите не им доставят цигари, а за веригата има, предлагала дори и промоции. 

 

"Как е възможно производството, разпространението и дистрибуцията на цигари - всичко да е в ръцете на една фирма", "Това е тотален монопол", "Ако това се приеме нямаме друг изход, освен да напуснем България, оставаме без препитание", казаха събралите се търговци.

Това е поредният им протест срещу готвените промени.