27-годишният Абделхамид Абаауд, заподозрян като мозък на парижките атентати, се превърна в най-дирения човек в света.

Два пъти за три дни – в понеделник в Белгия, а днес във Франция, властите проведоха операция за залавянето му. Той не бе открит в Брюксел. Все още няма информация дали е бил в щурмувания днес апартамент край Париж.

Абаауд не е нито сириец, нито дори саудитец. Може да се каже, че е белгиец.

Той е роден и отраснал в Брюксел. Не произхожда от бедно или развалено семейство, а е едно от шестте деца на успешно интегрирали се имигранти от Мароко, пристигнали в Белгия през 1975 г.

Баща му Омар Абаауд от десетилетия държи магазин за дрехи в брюкселския квартал Моленбеек. Самият Абделхамид, макар да е мюсюлманин, не е прекарал детството си в салафистко училище, а пред телевизора като много свои европейски връстници, пише в. "Ел Мундо".

Абаауд държи Корана и флага на "Ислямска държава" в Сирия.

Макар да е бил слаб ученик, известно време Абаауд е посещавал едно от най-престижните училища в Белгия. Това е гимназията "Сен Пиер" в престижния брюкселски квартал Юкел, където обучението е доста скъпо. Съучениците му го помнят като весел, но буен. Редовно участвал в сбивания. Според тях по-вероятно било той да е замесен в дребни престъпления, отколкото в тероризъм.

Макар да е бил материално осигурен, му харесвало да работи в магазина на баща си. От онези години обаче има и една краткосрочна присъда за грабеж.

Всичко обаче се променило внезапно. Родителите му дори не забелязали кога и как е станало това. Твърди се, че е настъпило между 2008 и 2013 г. Внезапно Абделхамид станал фанатичен мюсюлманин, спрял да пие алкохол и престанал да посещава нощни веселби.

През 2013 г. Абаауд ца първи път отишъл в Близкия изток. Завел там и 13-годишния си тогава брат Юнес, когото успял да вербува в редовете на "Ислямска държава" (ИД). За това бил осъден задочно в Белгия за отвличане.

Миналата година журналистите Етиен Юве и Гийом Лотелие посетили турско-сирийската граница и се сдобили с негови снимки и видеоклип. На клипа се виждало как белгиецът заедно с други хора товарят окървавени трупове в камион с ремарке. След това Абаауд се ухилил и заявил пред камера:

"Преди товарехме джетове, ски, мотоциклети, велосипеди, големи камиони, пълни с подаръци, за Мароко. Сега, слава на Аллах, товарим вероотстъпници, неверници, които се сражават срещу нас."

 Белгийската полиция смята Абаауд за шеф на терористичната група в източния град Вервие, която тя разби през януари, убивайки двама от членовете й. Клетката подготвяла серия от атентати срещу полицейски участъци и средства на обществения транспорт. Малко преди това Абаауд си дошъл в Белгия за кратко и бил следен. Незнайно как обаче службите на Брюксел изгубили дирите му. При разгрома на клетката той вече бил в Гърция, откъдето бързо преминал в Турция и оттам - в Сирия.

След акцията във Вервие беглецът получи задочно присъда от 20 години затвор.

Европейските служби за сигурност се отзовали на молбата на Белгия за помощ. Те проследили обаждания по телефона до брата на един от терористите от Вервие. В тях някой давал указания и координирал много внимателно движенията на няколко души. Неизвестният говорил на френски език с отчетлив марокански акцент. Смята се, че това бил самият Абаауд. Той имал 5 карти за мобилен телефон - турски и гръцки.

В Атина били задържани няколко ислямисти. Абделхамид Абаауд обаче не се оказал сред тях.

Разследването свързва издирвания терорист с Халид Зеркани - 41-годишен проповедник от Брюксел, считан за един от най-опасните салафисти. Според мнозина именно Зеркани е промил мозъка на Абаауд.

Според следствието Абделхамид е бил между април и юни 2014 г. в сирийския град Рака - "столицата" на ИД. След това е отишъл в град Табка, а оттам - в Деир ал Зор, близо до Алепо. А в края на годината бил в Кобани - градът край границата с Турция, завладян за няколко месеца от ИД, но след това освободен от кюрдските сили.

Абаауд е заподозрян и в планирането на два атентата  тази година. Първият е срещу църква в парижкото предградие Вилжуиф, който бе осуетен от полицията. Вторият бе през август във влака от Амстердам за Париж. Тогава марокански ислямист откри огън и рани трима души, преди да бъде обезвреден от трима американци.

Има подозрения също така, че Абаауд е свързан с терориста Мехди Немуш. Това е френският гражданин от алжирски произход, който през май 2014 г. нахлу в Еврейския музей в Брюксел и разстреля 4-ма души. Предполага се, че Немуш е обучил предполагаемия мозък на парижките атентати.

 

Родителите му се срамуват

 

"Синът ни съсипа нашия живот. Вече нямам сили. Срам ме е от Абделхамид."

Това заявява баща му Омар Абаауд през сълзи в интервю за френския вестник "Курие ентернасионал", дадено в началото на годината, малко след разбиването на терористичната клетка във Вервие.

Къщата на семейството на Абделхамид Абаауд в
Моленбеек днес бе заключена. Снимка Веселин Желев

"Защо, за Бога, е искал да причини болка на невинни белгийци?", пита бащата.

Той пристигнал в Белгия преди 40 години и започнал като миньор. След това отворил магазина си за дрехи в Моленбеек и се замогнал. Абделхамид имал таланта на търговец, но внезапно се разикализирал и заминал за Сирия, казва още Абаауд-старши.