„Франция е горда да има толкова качествени мъже, които да защитават нашите граждани“, заяви президентът Франсоа Оланд пред избраните представители от централната и местна власт в Париж.

Той благодари специално на силите на реда и на кмета на Сен Дени.

„Опасната полицейска операция приключи. Тя целеше да неутрализира през нощта терористите в Сен Дени, които имат връзка с авторите на престъпленията от петък вечер“.

Оланд съобщи резултата от операцията – двама терористи бяха убити.

„Искам да благодаря и да изкажа възхищението си от силите на реда, от полицията, която проведе операцията, знаейки колко е опасна. Те вероятно все още подценяват насилието, с което ще се сблъскат.“

Няколко полицаи са били ранени тази сутрин, потвърди и президентът. Той сравни смелостта им с тази на техните колеги, които влязоха в концертната зала „Батаклан“ в петък вечер.

„Тези действия потвърждават още веднъж, че ние сме във война. Война срещу терористите, които сами решиха да донесат войната тук. Това е джихадистката организация „Даеш“, която има армия, пари и петрол, окупира територии и заедно с млади радикализирани ислямисти извършва убийства.“

Франсоа Оланд повтори, че е призовал международната общност „да разрушим „Даеш“. Той определи нападенията като „атака срещу нашите универсални права“.

„Цялата страна е атакувана заради ценностите, които въплъщава. Целта на терористите е това, което представлява Франция. Това, че проповядваме универсалните права – това бе атакувано в петък вечер.

Те атакуваха френските граждани без да правят разлика между етнос и религия.“

Малко по-рано операцията в Сен Дени приключи. Двама са убитите, седем са ранените.