Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

НАШ ПРАТЕНИК

БРЮКСЕЛ - Опасните микроорганизми, които причиняват различни инфекции, стават все по-устойчиви на лечение, а болестите - по-трудни за овладяване. Проблемът не е от вчера, но за пореден път му бе обърнато внимание от европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрукатис, който даде старт на първата информационна седмица, посветена на темата в Брюксел.

"Инфекциите, причинени от резистентни бактерии, убиват 25 000 души годишно само в Европа и водят до 1,5 млрд. евро загуби не само за здравеопазването, но и за производствения сектор. Хората страдат, хората умират, а сме неспособни да ги излекуваме, защото някои антибиотици вече не действат", коментира комисарят.

Бактериите стават резистентни главно заради прекалената и безразборна употреба на антибиотици в цяла Европа. При това не само в болниците и лекарските кабинети, но и в животновъдството. В храната и водата на пилета, прасета и крави често се добавят антибиотици, за да се увеличи продукцията от месо и мляко, но в някои държави-членки процесът е неконтролиран. Затова и основното послание на тазгодишната информационна кампания е да се внимава кога и как се пият лекарствата. 

"Хората твърде често си поставят сами диагнози, допитват се до "чичко Гугъл", вместо до личния си лекар, и масово пазаруват лекарства по интернет", посочват проблемите здравни експерти.

В това отношение България не прави изключение, защото антибиотиците у нас често се изписват като форма на профилактика и освен това се продават свободно в аптеките. В резултат се увеличава и броят на хората, които продължават да страдат и след втория курс предписано лечение.

Уви, на този етап процесът не може да бъде спрян, защото през последните 30 години не се е появила нито един нов медикамент в този клас. Фармацевтичните фирми нямат интерес да инвестират в разработването на антибиотици, защото трябва да вложат много пари в продукт, чиято употреба ще бъде умишлено ограничавана в бъдеще. Европейската комисия подготвя специални мерки, включително и финансови, с които да стимулира нови клинични проучвания сред фармацевтичните фирми. Но дори те да стартират днес, ще бъдат нужни години преди крайният продукт да се появи на пазара, затова болшинството здравни експерти все още са скептични по въпроса.

Според най-песимистичните прогнози, ако броят на резистентните бактерии продължи да се увеличава и достигне ръст от 40% за следващите 35 години, през 2050 г. около 10 млн. души по света ще умират годишно от болести, които не могат да бъдат излекувани. За сравнение, злокачествените заболявания сега убиват над 8 млн. души в глобален план с тенденция бройката да намалява. 

Ключови думи

Коментари

В САЩ от дълго време се работи по т.нар. фаготерапия - заразяване и убиване на вредни бактерии с вируси, специфични за същите тези бактерии и които не могат да се размножават в други видове освен един единствен тип вредни бактерии. Така проблемът с резистентността ще отпадне от само себе си. Бактериалният вирус, бактериофаг (ядящ бактерии) или просто фаг при всички случаи се размножава по-бързо от бактерията, така че колкото и да се опитва бактерията да изгради резистентност, фагът винаги е с едни гърди напред, изграждайки противодействие на тази резистентност. Въпрос на време е фаготерапията да навлезе масово в живота. Дотогава - старите антибиотици; къде по-добри, къде по-неефективни. Науката се развива; засега само в САЩ. И утре, понеже Европа отново не е в час, ще започне отново да скърби, че американците искат да ни лекуват с генно модифицирани организми, а то е само защото който инвестира сега, той печели по-късно и този някой няма да е Европа.

Изключително си прав колега, аз също съм за ГМО и против пестицидите, но простотията и алчността са безгранични.Затова природата е сътворила естествения отбор.

Развеселен

понякога, като гледам новините, си мисля, че това е бъдещето на човечеството - надменни, горди, загледани в пъпа си и в крайна сметка унищожени от бактерии и заменени от плъхове и хлебарки :(

Драмата е в капитализмуса. Никой не иска да се занимава с антибиотици, щото от виаграта парите са повече. А народа си купува лечение тайно не щото го е срам, а щото медицината вече е скъп и прескъп бизнес, в който участват и много лекари и то не на страната на пациента.

Какви колеги сте вие? Шарлатани

Дано развитието но науката изпревари "смъртта" на антиибиотиците,че иначе...страшно звучи!

s.anachkova

Наскоро един познат ме питаше: как така може да се умре в 21 век от пневмония??? Хората не си дават сметка колко е опасно да бъдат безотговорни към лечението си. Не защото са допуснали да се разболеят (от това никой не може да се предпази), а защото прекъсват терапията си и допринасят за развитието на резистентни бактерии.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.