Главният прокурор Сотир Цацаров лично се е обадил да съобщи на бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, че ще поиска отстраняването й на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това става известно от нов, кратък запис от 25 секунди, разпространен от сайта "Биволъ".

Обаждането станало два дни, след като срещу Янева е образувано досъдебно производство за разработката "Червеи". Разговорът е част от серията, изтекла през онлайн платформата "Болканлийкс".

В този запис се чува само реплика на Янева, която заявява:

"И вече вечерта Сотир ми звъни в 7 или 8 и ми казва: "Искам от мен да го разбереш. Утре ти внасям в Съвета, че е образувано… Не, образувано е производство срещу тебе и утре ти внасяме в Съвета отстраняването".

В първия си коментар във връзка със записите миналата седмица Цацаров потвърди, че е говорил с Янева, но до момента, в който срещу нея е образувано досъдебно производство. Това се случва на 17 февруари. Според изтеклата извадка от разговор главният прокурор се обажда на Янева ден след това.

По изтеклилте записи започна проверка в Етичната комисия на ВСС, чийто председател е Ясен Тодоров. От един от разговорите става известно, че той самият се е обаждал на Янева и се е виждал с нея, за да я увери, че "тя няма да бъде закачана".

Тодоров засега не си е направил отвод, но намекна, че това може да се случи. На заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък той предложи ВСС да изслуша и премиерът Бойко Борисов, а мнозинството от съвета отхвърли идеята за независима комисия.