Безпрецедентният досега в историята маратон от шест мача в един сезон между "Левски" и ЦСКА приключва днес от 16:00 часа на националния стадион.

В досегашните пет - три за първенство и два за Купата, или 8 часа футбол, "сините" не успяха да вкарат гол на вечния съперник. Което влезе не само в историята, а и във футболния фолклор. ЦСКА спечели и трите срещи в шампионата, а двете турнирни приключиха с по 0:0, след което "Левски" победи с дузпи и елиминира "червените".

Заради всичко казано по-горе дербито е много по-важно за "Левски", отколкото за ЦСКА. Победа днес ще е малка утеха на вече тъжния и изпълнен с катастрофи на всички фронтове 100-годишен юбилей. Пък и ще съхрани някакви шансове за участие в турнира Лига Европа. Армейците също са се запътили към тази надпревара, а успех днес почти ще ги бетонира.

Съдия на двубоя е Ивайло Стоянов-Сватбата. Той е един от едва двамата арбитри, при който ЦСКА е без положителен баланс в "А" група. Докато Левски има доста по-добър успех с него. Символичните домакини влизат в сблъсъка с доста повече проблеми - наказани са двамата им капитани Станислав Ангелов и Владимир Гаджев. Контузени са още четирима основни единици, а треньорът Елин Топузаков включи каре юноши в групата.

При ЦСКА неволите за Стойчо Младенов за доста по-малко - заради травма е аут капитанът Валентин Илиев, невъзстановен е вкаралият победен гол в последното дерби Пламен Крачунов, но се очаква той да бъде готов.

Не се очакват повече от 10 000 зрители на стадиона, но въпреки това в София ще има засилено полицейско присъствие и затворени улици и булеварди. Така че имайте го предвид, особено при придвижване с кола в центъра. На всичко отгоре днес движението в и около столицата ще е доста стресово и натоварено след празниците.