Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нападенията бяха брилянтно координирани военни действия. Те бяха брилянтно координирани терористични актове, без повод, но не и без причина. Те удариха най-космополитния град в света. Те удариха подбрани елементи от западната популярна култура. Те удариха спорта, поп музиката и обикновеното „излизане на вечеря“. Те удариха една обикновена петъчна вечер.

Нападенията бяха брилянтно координирано политическо изявление, чиято цел е ясна и несъмнена. Нападенията бяха брилянтно координиран израз на идеологическо и религиозно пуританство, родило се някъде в тъмните предградия на една от основните световни религии. Но нападенията не бяха първите подобни. (Най-близкият паралел е Мумбай, 2008)

И тези нападения, за съжаление, няма да бъдат последните.

Сега, когато новините вече не идват през минута, е моментът, който използваме за убежище и за размисъл. Това е моментът, в който вече сме превъзмогнали безадресната ярост, в който сме позабравили и гнева, и отприщената фанатична омраза.

Сега е моментът, когато вече осъзнаваме и складираме в паметта си диващината от петък вечер, но не е лесно. Успокояването на новинарския поток е момент, в който – само ако искате – трябва да помислим с тъга и с бистър ум за това, което ни предстои.

Има няколко неща, които няма да разрешат ужасната плетеница от причинноследствени връзки, които са довели до нападенията в петък вечер.

Огромен самолетоносач няма да спре решителните фанатизирани убийци да изпразнят пълнителя на един „Калашников“-47 във витрината на претъпкан ресторант.

- Изтребител F-35 няма да спре решителните фанатизирани убийци да взривят бомба на футболен мач.

- Противоракетен щит в Полша няма да спре един взвод от решителни фанатизирани убийци да се появят в препълнена концертна зала, да вземат заложници или да посрещнат пристигащите полицаи, опасани с бомби през кръста.

Загиващите в пясъците на Сирия и Ирак американски войници няма да спрат събития като това от петък вечер в Париж, защото американските войници загиват в пясъците на Сирия и Ирак в битка само с най-видимата част на сложното явление, чийто корени са назад във времето, но което става още по-опасно заради новите технологии за кръвопролития и убийства.

Ничия смърт няма да бъде достатъчна жертва за решаването на проблема.

Изоставянето на ценностите на Просвещението, родили демокрацията, няма да събуди дълбоко съхранения авторитарен импулс у всеки от нас – мечтата за крале, желанието за ред, желанието да бъдем управлявани, а не да управляваме.

Бързите решения и позьорството няма да излекуват дълбоко вкореното заболяване на човешкия дух, което кара хората да убиват невинни по средата на петъчната вечеря с приятели.

Изблиците на фанатизъм и омраза няма да премахнат дълбокото отчаяние в човешкото сърце, което кара хората да убиват други хора и след това да се самовзривяват като последно действие от отмъщението срещу тези, които приемат за врагове – познати и непознати, истински и въображаеми.

Сериозният разговор в контекста на случилото се в Париж ще остане толкова глух, колкото камбанен звън на дъното на кладенец.

Френският президент Франсоа Оланд, който беше на мача, обеща Франция да поведе „безмилостна война“ срещу силите, които са замислили и изпълнили нападенията. Повечето войни за безмилостни, но не всички се водят с комбинация от твърдост и разузнаване, каквато точно тази война ще изисква.

САЩ не научиха този урок след атаките от 11 септември 2001 година.

Държавите има какво да направят в отговор на такива нападения, но то не може да извира от ксенофобска ярост и интуитивно преследване на отмъщение.

Държавите има какво да направят в отговор, но то не може да включва превръщането на беззащитни в изкупителни жертви и задържане на невинни. Няма никакъв смисъл да фокусираме отговора си върху тези, чиято религия ни притеснява.

Държавите трябва да отмъщават на държави.

Отдавна е време олигархиите в страните от Залива да спрат да плащат „такса спокойствие“ на мъжете, опасани с колани от бомби. Техните общества са изостанали и паразитни. Основната работа на елита там е да намери достатъчно чужди работници, които да зароб... - ъъъ - ...да накара да свършат цялата работа.

Примерът с Катар и интересния бизнес план, по който страната строи съоръженията за Световното първенство по футбол през 2022 година, е поучителен и е пред очите ни. Абсолютно същата схема се прилага и за персонала, който чисти хотелските стаи и сервира напитките. Паспортите на хората, които пристигат да работят в Катар, имат навика да се изпаряват. Това са държавите, които печелят от ужасяващата плетеница от причинноследствени връзки и насилие, което стигна до улиците на Париж. Това са хората, които си купуват сигурност с кръвта на невинни жертви далеч от техните граници.

Това не е тайна, разбира се. През 2010 година, благодарение на WikiLeaks, научихме, че Държавният департамент начело с Хилари Клинтън е бил достатъчно наясно откъде идват парите за световния тероризъм.

Парите идват от държави, а не от някоя религия.

Парите идват от независими държави, а не от организирана религия. Идват от политици и диктатори, не от духовници. Поне не и директно.

Парите се плащат за поддържане на политическия и обществен ред, за да не се разпространи някакво религиозно възраждане или пък за да не избухне религиозна война. Религията бе горивото, амониевата селитра и дизеловото гориво. Авторитарната олигархия пък сглоби бомбата.

И докато в Париж умират хора, никой важен човек не умира в Доха или Риад.

Саудитска Арабия е най-големият в света източник на пари за ислямистките военизирани групи като талибаните в Афганистан, но саудитското правителство не желае да прекъсне паричните потоци, според Хилари Клинтън.

"Още много трябва да се направи, защото Саудитска Арабия остава главната финансова подкрепа за Ал Кайда, талибаните и други терористични групи“, казва секретен документ на Държавния департамент от 2009 година. Тогава Клинтън призовала дипломатите да удвоят техните усилия за преграждане на пътя на парите от държавите в Залива до екстремистите в Пакистан и Афганистан.

"Спонсорите в Саудитска Арабия са основният източник на финансиране за сунитските терористични групи по света“, казва Клинтън.

Три други арабски държави са в списъка на спонсорите на ислямистите: Катар, Кувейт и Обединените арабски емирства.

Грамите осветяват един често подценяван фактор в конфликтите в Пакистан и Афганистан: че насилието се финансира от богатите консервативни спонсори от другата страна на Арабско море, чиито правителства не правят нищо, за да ги спрат.

Проблемът е изключително остър в Саудитска Арабия, където джихадистите отиват да търсят пари, преструвайки се на поклонници, създават „кухи“ фирми, през които да изпират парите от разрешени от правителството фондации.

Време е това да спре.

Време е да станем безмилостни към банкерите и към хората, които инвестират в убийства, за да си гарантират собственото оставане на власт. Активите на тези държави трябва да бъдат замразени навсякъде в Западния свят. Трябва да се проследят парите, докъдето и да водят. Много хора трябва да отидат в затвора, във всяка една страна по света. Това трябва да се прави от държава в държава.

Спрете да финансирате убийствата на наши съграждани и може да си получите парите обратно. Може би. Само ако сме сигурни, че наистина сте спрели. И още нещо, което няма нужда да се казва, но ще го кажем – нито един патрон повече няма да ви продадем, да не говорим за модерни изтребители, докато не сме доволни от съдействието ви.

Ако това застрашава политическата ви съдба във вашите страни, това си е ваш проблем, а не наш. Вие вече не сте наши съюзници. Ако се оплачете, вашите дипломати ще си ходят вкъщи. Ако се оплачете по-шумно, вашите дипломати ще бъдат разследвани и, ако трябва, задържани.

Ако тръгнете да си отмъщавате, не ви трябва да знаете какво ще последва, но то ще последва хладнокръвно, обмислено и безмилостно. Няма да бъде просто удар напосоки. Няма да го предвидите. Няма да бъде нападение срещу вярата ви. Ще бъде нападение срещу начина, по който ръководите бизнеса си и суверените си държавите в един свят, пълен със суверени държави.

А новините от Париж продължават да пристигат. Има арести в Брюксел. Броят на загиналите спря да се променя сериозно. Новата информация идва вече по-бавно, като че ли от уважение към мъртвите. И в това новинарско затишие намираме убежище, намираме и наранен и разпокъсан мир. А това, което изригна от дълбините на болните човешки сърца, бавно се оттегля. Точно както след прилива има отлив. Който утре отново ще стане прилив.  

Коментарът е публикуван в Esquire. Преводът и подзаглавието са на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

socialen

Що за безпределна арогантност! Явно англосаксонската либерална Демокрация е универсалното лекарство за всички проблеми. Цитат от статията: "Техните общества са изостанали и паразитни."

Какво ти е социалното , "socialen"? Да живеете на гърба на данъкоплатците. Както и тези паразити в Саудитска Арабия.

Изобщо прочете ли към кое се отнася цитата? Или си плямпаме глупости, за да ни обърне някой внимние?

socialen е дежурен ПРОСТАК-ТЪПАНАР тук! НЕ ГО ЧЕТЕТЕ - той е досаден дебил!

socialen

Добре е, че авторът цитира Катар! Обаче забравя да спомене, че висшите репрезентанти на непаразитните общества се корумпираха от паразитните общества и им дадоха Световното по Футбол и така са съучастници и спонсори на заробването на хората в паразитните общества.

socialen е дежурен ПРОСТАК-ТЪПАНАР тук! НЕ ГО ЧЕТЕТЕ - той е досаден дебил!

socialen

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

socialen е дежурен ПРОСТАК-ТЪПАНАР тук! НЕ ГО ЧЕТЕТЕ - той е досаден дебил!

лупи

И нито дума за Алжир, Либия, Тунис, Египет, Йемен, Ливан, Палестина, Сирия, Афганистан, Ирак? Е,не е ли лицемерие??

Удивително добър текст, а писалите под мен са малоумници. Без изключение.

Импала

Добре е, че все повече хора казват истините за тероризма, но искам да го чуя от европейските политици.

:)

Парите идват от независими държави, а не от организирана религия. Идват от политици и диктатори..." "Парите се плащат за поддържане на политическия и обществен ред..." "Религията бе горивото, амониевата селитра и дизеловото гориво. Авторитарната олигархия пък сглоби бомбата." - Всичко е казано!

Питащият

Защо САЩ, най-могъщата държава в момента ,която харчи почти половината от всички пари които харчат тъпите маймуни по света като военни разходи досега не е наложила ембарго на изброените режими. Да не би те да спазват повече човешките права от Иран, Русия, Северна корея и т.н. ?Напротив, продават оръжия за милиарди долари на Саудите и воюваха срещу техните врагове . Ами отговорът е защото САЩ също се управлява от олигархия и Джими Картър дори го каза в прав текст. САЩ се управлява от Големите пари и в техен интерес, а те са в оръжията и петрола, химическата индустрия която замърсява с пестициди и какво ли не в огромните корпорации. Големият проблем е демокрацията в САЩ и двойният стандарт. Големият проблем е че Големите пари печелят от несигурността и превръщат света в лудница. Смрадливите монархии си плащат за спокойствието не само на терористите , но и на американските политици. Начинът по който се финансира политиката там и офшорните сметки позволяват това. Ударът срещу кулите близнаци, битката с тероризма устройва както арабските олигарси ,така и американските . Ами ако няма враг за кого ще се произвеждат оръжията и къде ще са основанията за съществуването на тайните служби ?Затова Европа трябва спешно да стане държава и да се варди сама , да има своя външна политика и т.н.

отговарящият

Ти очевидно много мразиш американския империализъм и т.н. Само че ако беше така, бюджетът на САЩ за наука нямаше да е сравним с този за отбрана. Нямаше и да има прогрес в медицинските изследвания, в нови източници на енергия - шистов газ, слънчева енегрия, електромобили, нямаше да има лаптопи и таблети. Щеше да има само банда разпищолили се "бизнесмени" с дебели вратове, накацали около президента на САЩ да смучат от фондовете за инфраструктура и да прецакват всякакви други форми на дребен бизнес и да дават на връзкарите, които са се добили до работно място заплата от 100$, на месец, и още 25$ под масата, и ако гласува за правилния човек, още 25$. Не казвам, че трябва да заобичаш американците, но нови светове колкото щеш, а само САЩ станаха световна сила без чужда помощ. Нито Канада, нито Латинска Америка, нито Австралия, нито който и да е от новите светове не може да се сравнява с иновативността на тази нация. Ако си заслепен от омраза, то вината едва ли е на американския империализъм; по-скоро на жена ти, че не ти пуска защото си грубиян и ти си го изкарваш на американците.

Развеселен

много интересен материал

Иван

Отдавна ги мразя тези паразити, които нямат и грам заслуга за огромния разкош в който тънат и същевременно финансират разпространението на ислямската отрова по целия свят.

Стефан

Още един говорител на Газпроп и Кремъл, които имат един основен страх - че ако положението в Близкия Изток се нормализира и успокои, газ и петрол от Катар, СА и други страни в региона ще може лесно да се достави в Европа и тогава край на монопола на Газпром и високите и кра й на голямата държава-бензиностанция на север.

Стефан

"и край на високите цени"

Стефан

"и край на високите цени"

памет

Забравихте ли, откъде дойдоха парите и идеята за атентата в "Света Неделя"?!

дебелян пеевский

Има само един начин и той е да се премахнат причините за тероризма. а те са мизерията, липсата на образование и перспективи за местните, източването на ресурсите на тия държави от малка шайка назначени от запад местни феодали, третирането на емигрантите в Европа расистки. Виждаме ли перспективи това да се случи? Не.

DogWoman

Честно казано, от заглавието очаквах някакъв нравоучителен материал за всеобщо просвещение, "революция в главата", "смяна на чипа" и пр. нелепици, а той се оказа много смислен. Поздравления за подбора. И ПеевскиЙ е прав, за жалост. Като в написаното от него бих подчертала най-дебело думата "перспективи". Когато човек има ясна и добра перспектива напред, е склонен да прави чудеса и да надскочи себе си. Без да омаловажаваме останалото (ресурси, образование), разбира се.

Благовеста

Чудесен анализ! Браво на Клуб Z, че го направи достъпен за бг читатели!

Това се знае отдавна-Трябва да се прави разлика между държава , Спонсор и търговец на оръжие. Едни от най-големите спонсори на ИД в Южна Америка!

Ако сте чули, арабите при даването на пари е много важна фигурата на "Гарантът"-уважаван от двете страни човек !Ако той каже, те си дават кеш милиони!

д-р Петроff

В тези случаи гарантът е АК47 в съчетание с бомби.Или ни даваш парите,или ще си играем в твоя вилает.

Поредната либерастка бълвоч. Европа е наводнена с десетки хиляди, дори стотици хиляди джихадисти, те се сетили да ограничават дипломати и да спират банкови сметки. СМЯХ през СЪЛЗИ! Колко заспала и изостанала от реалността е Европа, колко е продажна по отношение на собствените си ценности, принципи и декларации! Как й се връща за лицемерието, жестокостта, недалновидността на еднодневния килипир! Как лъщи, окъпана в сълзите на невинната й младеж, равнодушието към живота и бъдещето й! Какви дипломати и банки, ве? Само едно емирче с два-три милиона може да взриви целия континент - шахиди с лопата да ги ринеш в Европа, а тлъстите интелектуали изведнъж решиха, че разумът им се избистрил! Боклуци!

Къде беше ти, когато арабските терористи ги тренираха в България?

гп

при 30 долара максимум за следващите 20 години за барел и електрически коли, много, да не каже почти всички неща ще си дойдат на мястото.

Ключевым макроэкономическим сдвигом последнего года стало ослабление рубля, последовавшее за снижением цен на нефть. Если в январе - октябре 2014 года средняя стоимость барреля Urals составляла $103,04, то в январе - октябре 2015 года лишь $44,77. Как результат курс рубля к доллару, по итогам первых десяти месяцев прошлого года составлявший 35,87 RUR/USD, за аналогичный период года нынешнего опустился до 66,3 RUR/USD.

Bobeto

А , държавите които имат всичкия нефт да ги ограничим от сплесканата ни уона-би валута. Това ще ги обезкуражи със силно положение! :)

Изводът от всичко казано е безграничната алчност на богатия,на който не му пука за безграничната глупост на избирателят му.

Левон Пръцкозасмян

Съгласен съм да не им връщаме парите.Обожавам идеята, няма да върна парите щом така правят.

Има решение

Газ! За хлебарките работи безотказно.

$

Към горе споменатите държави спокойно може да се прибави и България за съжаление.

Богдан

На Иран също ще трябва да им се замразят активите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.