Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 

Иън МАКЮЪН

 

Култът към смъртта избра своя град добре – Париж, светската столица на света, гостоприемен, разнообразен и очарователен мегаполис, какъвто винаги е бил. И култът на смъртта го избра за своите цели с жестока, самоизобличаваща точност – всичко, което те са ненавиждали, застана просто пред тях в една щастлива петъчна вечер – мъже и жени в общи компании, вино, свободно мислене, смях, толерантност, музика – див и сатиричен рок и блус.

Те дойдоха въоръжени с груб нихилизъм и омраза, която лежи отвъд нашето разбиране. Тяхната защитна броня са опасаните на коланите бомби, тяхната идея за съвършено скривалище – добродетелният живот след смъртта, където полицията не може да достигне. (Джихадисткият рай се оказва една от най-лошите идеи в историята на човечеството; режи и изгаряй в този живот, почивай в мир сред кича в следващия.)

Париж, замаян и слаб, се събуди в събота сутрин, за да се отрази в своите нови обстоятелства. Тези от нас, които бяха навън в града снощи (бел. ред. – в петък вечер), се чудихме на капризите на съдбата, които са ни оставили живи, докато други загиват.

Когато клането започна, аз и съпругата ми бяхме в една вековна институция на Париж – клише на добрия скромен живот още от 1845 г. В този очарователен ресторант в Шести район се събрахме на една маса с благоразположени непознати и местни жители. С бялото си вино и филе от херинга бяхме толкова добра мишена, колкото и всички други. Но култът избра Единайсети и Дванайсети район, на по-малко от километър и половина разстояние, а ние не разбрахме нищо.

Сега разбираме.

Как това променя обстоятелствата? Сигурността ще се затегне и Париж ще стане доста по-малко обаятелен. Необходимият баланс между сигурност и свободи ще бъде предизвикателство.

Куршумите и бомбите на култа към смъртта ще дойдат отново – тук или другаде, можем да се сме сигурни. Гражданите на Лондон, Ню Йорк, Берлин нервно се озъртат.

През януари всички бяхме „Шарли ебдо“. Днес всички сме парижани и това, най-малкото за това тъмно време, е въпрос на гордост.


Бел. ред. – текстът е публикуван в официалната страница на британския писател Иън Макюън във фейсбук.

Площад "Славейков"

Ключови думи

Коментари

мони

Ирак располагает разведанными о том, что Франция, США и Иран являются странами, где планируются новые нападения. Об этом заявил глава Министерства внутренних дел Ирака Ибрагим аль-Джафари, передают "Подробности" со ссылкой на Reuters. Отмечается, что данные были переданы соответствующим службам этих стран. Как сообщал "Обозреватель", террористы "Исламского государства" угрожают продолжить свои преступления после ряда террористических актов, совершенных в ночь на 14 ноября в Париже. Первым в списке потенциальных угроз террористов значится Лондон. Кроме того, радикальные исламисты заявили о готовности совершить теракты в Риме и Вашингтоне.

Сия

Благодаря, че публикувахте този текст на фона на удобните за кратко цитиране туитове на Мадона, Шварценегер, Бекъм и всякакви такива.

Немската идиоткоректна преса пък ми предлага проникновен анализ на проблемите на мюсюлманските пришълци, за които Франция била страна на надеждите, обаче впоследствие се разочаровали... озлобили... радикализирали... почакайте да повърна.

Мария Зангова

Изключителен текст! Точно и ясно е описал чара на Париж и зверската бруталност на убийците.

Има

Проблем при "изработката на този рай".Той се създава в определена държава. Това да се режат крайници,да се убива с камъни за открито лице е норма. Тази държава сее бациили ( пари, джамии) за да създава такъв примитивен свят. Ако те хвант от 10 годин и всеки ден ти говорят за "неверници" ,чрез телевизии ...май пчваш да вярваш в тази идиотия .Нямам обяснение за "западните дихатисти"...все пак те са раснали в цивилизована среда. Откъде се пръкна това удоволствие към убийство ....!?? Значи има неща по които ислямските държави трябва да бъдат притиснати и да "махнат митологията".Очевидно и без да го казвам социалните мрежи ще "бъдат под контрол"...баланс на свобода сигурност. По това обаче трябва да има ясни правила за да не се прекрачи границата,защото може да загубим свободата по преследването на лошите !!

тука е така

Чакам момента в който ще узреят европейците и ще демократизират обществата както го правят американците,без налагане на демокрация не става,а този процес е дълъг!

socialen

Авторът не обръща внимание на факта, че и терористите от петък вечер са френски граждани, родени, израстнали, ходили на училище и образовани във Франция, в частност в самия Париж! Трябва да се дискутира и да се търсят отговори на въпросите, защо наложената политикономическа с-ма след неолибералната, либертарианска и пазарнофундаментална революция на Рейгън и Тачър от началото на 80те години на миналия век толкова се изроди, че ражда все повече фанатици и радикали - не само от ислямската, имигрантска общност, но и сред гражданите в западните страни без мигрантски корени - десни и леви радикали.

socialen

Според фактите, в основата на цялата тази трагедия е Неолиберализмът / Пазарният Фундаментализъм и правената по тази Идеология Глобализация по догмите на Вашингтонския Консенсус!

socialen

Който се опитва да говори за Тероризъм без да споменава Неолиберализма/ Пазарния Фундаментализъм, не би трябвало да разсъждава по тази тема, защото пренебрегва причината за цялата тази трагедия в световен мащаб!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.