Претендентът за номинацията на републиканците за кандидат-президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ситуацията при терористичните нападения в Париж е щяла да бъде доста по-различна, ако жертвите са имали огнестрелни оръжия, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп направи коментара по време на проява в Бомонт, щата Тексас, където се изказа срещу по-строгия контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ.

Той не пропусна да разкритикува подхода на американския президент Барак Обама към "Ислямска държава". Според него САЩ трябвало да действат по-агресивно срещу групировката. "Америка е луда да приема бежанци от Сирия след атентатите", продължи той.

Смъртоносните нападения в Париж станаха център на кандидатпрезидентската кампания в САЩ. Други претенденти за номинация на републиканците също обвиниха Обама, че не се справя добре в борбата с "Ислямска държава".

Карли Фиорина разкритикува правителството на Обама за "убийствата, хаоса, опасността, трагедията, които виждаме да се разгръщат в Париж, в Близкия изток, по света и твърде често в собствената ни родина".

Сенаторът от Флорида Марко Рубио заяви за телевизия "Фокс нюз": "Това е цивилизационна война. Това е цивилизационен конфликт. Тук не става дума за геополитическо недоволство, което тези хора имат срещу нас. По същество тук става дума за това, че те вярват, че целият свят трябва да вярва в това, в което вярват те, или ще умрете."

Според губернатора на Охайо Джон Кейсик каза, че "Ислямска държава" трябва да бъде унищожена с коалиция от американски съюзници, защото атентатите в Париж са били атака срещу западната цивилизация.