СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН

"Искам днес от тук да кажа преди всичко: Ние, германските приятели, се чувстваме изключително близки с вас. Ние плачем заедно с вас".

Това изрече днес германската канцлерка Ангела Меркел в обръщение към френския народ, поднасяйки съболезнования на близките на загиналите, но и изразявайки решимостта на Германия да даде отпор на терора. В този тъжен момент нейните мисли били при жертвите и техните близки:

"Преживяхме една трагична нощ. Хората в Париж преживяха кошмар, насилие, терор и страх. Искам днес от тук да кажа на тях, но и на всички французи: Ние, германските приятели днес сме ви изключително близки. Ние плачем заедно с вас. Заедно с вас ще водим битката срещу онези, които ви причиниха нещо, което разсъдъкът не може да побере. В мислите си съм при онези, на които беше отнет животът. В мислите съм и при семействата им и близките. Бъдете сигурни - Германия ви съчувства във вашата болка и в скръбта ви. Мислите ми са и при многото ранени, дано да се излекуват – физически и психически. Хората, за които скърбим, бяха убити пред кафенета, в ресторанти, в концертна зала и на улицата. Те искаха да живеят живота на свободни хора в един град, който се наслаждава на живота. Те срещнаха убийци, които ненавиждат точно този свободен живот. Това покушение срещу свободата не е насочено само срещу Париж. То е срещу всички нас, то се стоварва върху всички нас. Ето защо отговора ще дадем всички ние заедно. На първо място това е отговорът на силите за сигурност. Федералното правителство е в тесен контакт с френското правителство. Ние ще направим всичко възможно, за да помогнем при залавянето на престъпниците и на онези, които са техните вдъхновители. Ние знаем, че свободният ни живот е по-силен от всякакъв терор. Ето защо е важно да споделяме тези ценности в цяла Европа”.

Това каза Ангела Меркел. Тя пристигна в канцлерството единствено, за да изрази покрусата си от жестоките атентати снощи в Париж, да поднесе съболезнованията си към близките на жертвите, но и да обяви, че Германия е на страната не само на французите, а на демокрацията и е решена да остоява свободите с всички възможни средства.

След изявлението си Ангела Меркел не позволи да й се задават въпроси.