Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да се изпрати сигнал до прокуратурата за незаконни действия на председателката на Националния статистически институт (НСИ) Ренета Инджова и да се прецени дали да започне наказателно производство срещу нея. Това е записано като основна препоръка в доклад на инспектората на Министерски съвет до премиера Пламен Орешарски от 11 юли миналата година. Клуб Z разполага с документа.

 

Проверката за нарушения на правилата в Националния статистически институт е възложена със заповед на служебния премиер Марин Райков от 7 май 2013 г. До приключването инспекцията обаче властта в държавата вече се е сменила. Сигналът за проблемите е подаден от зам.-председателя на НСИ Цветан Нанов. Той алармира за масови уволнения във ведомството чрез серия от промени в устройствения правилник, назначения без конкурс, шпионско следене на служителите чрез системата за видеонаблюдение и самоуправство на Инджова.

 За по-малко от година устройственият правилник на НСИ е сменен 8 пъти. По този начин непрекъснато чисто формално се сливат или раздробяват отдели и дирекции. В резултат са освободени от работа две трети от служителите в общата администрация на статистиката. Стига се и до откровени абсурди. Инджова възлага съвместяване на длъжностите „ръководител на инспектората на НСИ” и „финансовконтрольор”. Така излиза, че един и същ човек трябва да инспектира собствената си работа.

 

При Ренета Инджова е много важно в какво настроение ще се събуди. Един ден миналата пролет просто реши да не ме пуска на работа и ми запечата кабинета. После започна да тормози хората, при които влизах, защото продължих да ходя на работа, каза Нанов пред Клуб Z.

 

Според проверката на инспектората на Министерски съвет в случая наистина става дума за противоправно поведение, с което на Нанов са създадени пречки да изпълнява служебните си задължения.

 

„Тъй като горепосоченото деяние е наказуемо по чл. 270, ал.1 от Наказателния кодекс за случая да бъде уведомена Софийска районна прокуратура с оглед преценка за образуване на наказателно производство.”

 

Какво се случва после?

 

Докладът на инспектората е предаден на премиера Орешарски, който собственоръчно издава следната резолюция:

 

„Да, по точки 1-6 за изпълнение под контрол на г-жа Бобева, по т. 7 след допълнителна проверка на Агенция Държавна финансова инспекция”(АДФИ). Точка 7 всъщност е подаването на сигнал в прокуратурата.

 

Проверката на инспектората на практика е потвърдила всички твърдения в сигнала на зам.-председателя на НСИ и правителството трябва спешно да я разгледа. Само седмица след излизането на доклада въпросът за ситуацията в института е включен в дневния ред на кабинета. И решението е... Цветан Нанов да бъде освободен от поста на зам.-председател на НСИ.

 

Доколкото разбрах, Орешарски се е притеснил, че трябва да уволни бивш премиер и е било далеч по-лесно аз да бъда махнат, обясни Нанов. В момента той и още десетки служители на НСИ са подали жалби в съда за неправомерно уволнение.

 

Ще си търся правата докрай. Само аз съм завел четири дела и вече съм ги спечелил на първа инстанция. Няма да се откажа, защото след идването на Инджова се съсипва една 135-годишна институция. Сега там властват страх и непрофесионализъм, каза още Нанов.

 

Ренета Инджова стана председател на НСИ преди две години. Тя довършва мандата на бившия шеф на ведомството Мариана Коцева, която бе избрана за специален съветник с функции на зам.-председател на европейското статистическо бюро Евростат.

Ключови думи

Коментари

И двете страни

В случая трябва да се изслушат и двете страни. Ако Инджова проговори, може и да излезе, че Цветан Нанов не е вода ненапита.

дааааа

Какво да говори тя вече го е уволнила. Всеки който и обясни, че това което прави е незаконно бива гонен до дупка и уволнянван( пак незаконно)! Инспектората се е произнесъл че е за ПРОКУРОР!

Цветан Нанов е престъпник с висящи дела още преди да кацне в статистиката , добави още куп нарушения като Главен секретар на НСИ.

адвокат

ти пък да не си му бил адвокат? главата си залагам че си едно от нейните протежета в НСИ - или си от назначените от бивши ченгета от ДС и ДАНС или от любимите й бивши пациенти от 4-ти километър и Суходол

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.