ТАМАРА БЕЧЕВА

Ако някой Ви попита кой е най-богатият човек в света, най-вероятният отговор е: Бил Гейтс. Класацията, обаче, не е завинаги. За да Ви помогна още малко, ще подскажа: Massimo Dutti, Zara, Bershka, Pull&Bear, Stradivarious, Kiddy’s Class, Tempe. Всички тези марки, обединени под името Inditex (Industria de Diseno Textil SA; ITX:xmce) изведоха основателя си – Амансио Ортега – на челно място в класацията на Forbes със състояние от 79.8 млрд. евро.

 

Началото на Zara

 

Роден в Испания, Ортега напуска училище на 14 г. и се мести в Ла Коруня, в областта Галисия, заради работата на баща си. Започва работа в магазин за изработване на ризи на ръка. На 36 години основава фирма за шиене на халати, а три години по-късно и първата Zara. В момента веригата му магазини го превръща в търговец на дребно номер едно в сектора.

До 1999 г. няма публикувана негова снимка, а при първичното предлагане на акциите на компанията през 2001 г. дава интервю едва на трима журналисти. От 2013 г. е в топ 3 на Forbes, но състоянието му рязко се повишава през последните години, което го изстрелва на челното място.

 

Ръст без спирачки

 

Да завоюваш водещо място в толкова конкурентен отрасъл не става само с късмет. Основните принципи при управлението на компанията са ограничена реклама, агресивно разрастване и контрол на голяма част от веригата за доставки. Модният директор на Louis Vuitton (MC:xpar) го нарича „възможно най-иновативния и опустошителен търговец на дребно в света“. Ортега „минава“ през финансовата криза в Испания с лична печалба от 45 млрд. щатски долара за периода 2009 г. – 2014 г., когато акциите на Inditex отвяха испанската фондова борса по представяне.

Източник: Bloomberg

Агресивният бизнес модел на компанията дава резултати и през първото полугодие на 2015 г. Продажбите са в размер на 9.4 млрд. евро., 65% от които се формират от Zara. Приходите от Европа (без Испания) са 42.7% от общите, а само в Испания компанията генерира 17.4% от общия си оборот. Тези дялове отчитат лек спад спрямо същия период на миналата година за сметка на повишаване на бързия растеж в Азия и Америка.

Но да се върнем към предимствата на компанията. Тя създава моделите, във фабриките на групата се изработват изделията, които компанията доставя и продава в почти всяка точка на света за броени дни. Това й позволява бърза реакция при промяна в търсенето на потребителите, а колекциите отговарят на последните модни тенденции. Упражнява се тесен контрол върху разходите, като повишението им идва основно от инвестициите за нова търговска площ и съпътстващите разходи за откриване на нов магазин. Към края на 2014 г. магазините на компанията са 6 683 спрямо 3 691 през 2007 г. Брутната печалба достига 5.5 млрд. евро за полугодието или прираст от 17% на годишна база.

 

Какво носят акциите

 

Inditex спазва политика по разпределяне на дивидент, който за последната година е 1.21%. Това не е висока доходност, но е напълно прилична за бързо растяща компания с агресивна инвестиционна политика. Растежът на резултатите е основният фактор зад бъдещото представяне на акциите. Компанията се търгува на високо съотношение цена/печалба (около P/E 30), като инвеститорите са удовлетворени от темповете на ръст. Inditex се фокусира върху онлайн продажбите си, които само за периода 1 август 2015 г. – 10 септември 2015 г. са се повишили с 16%.

С развитието на онлайн магазините и продажбите, компанията е тръгнала в правилната посока и вероятно нетните приходи ще нараснат с още по-голям темп към края на годината. През най-активният ден за онлайн търговия в света (11 ноември е т.нар. Ден на самотните сърца в Китай, когато се обявяват големи отстъпки за всякакви продукти), само за 8 минути китайските потребители похарчиха 1 млрд. долара, а за 10 часа – 8 млрд. долара. Въпреки икономическите трудности в страната, китайските потребители са активни купувачи и навлизането на пазарите в Азия ще е огромен плюс за представянето на компанията. Освен това онлайн търговията има много по-малко разходи за откриване на нов магазин, което ще се отрази положително на печалбата.

Затова не е учудващо, че акцията добавя 27% към стойността си в сравнение с 2% ръст на основния индекс IBEX от началото на годината.

 

Можете и Вие да спечелите от Zara

 

Съревнованието между Бил Гейтс и Ортега ще е оспорвано, тъй като и минимална промяна в цената на акциите води до разместване. През 2011 г. Ортега се оттегля от ръководството на компанията и в момента управлението е в ръцете на вицепрезидента и СЕО Пабло Исла. Ортега все още притежава 59%, а дъщеря му се счита за втора по богатство в Испания със състояние от 7.3 млрд. долара.

Както съм казвала и преди, от движението на акция може да се печели и двете посоки. Нищо не пречи да притежаваме част от любима марка и докато пазаруваме през уикенда да допринасяме за представянето на инвестиционния си портфейл.

Като цяло компанията следва установена политика, гъвкава е спрямо промените в изискванията на потребителите, и се ползва с доверието на инвеститорите.

-----------

Б. ред. - Тамара Бечева е анализатор в ЕЛАНА Трейдинг. Препечатваме текста с разрешението на компанията. Подзаглавието е на редакцията. Оригиналната публикация можете да видите тук.