Парламентът отхвърли проектопромените в Закона за местните данъци и такси, внесени от Менда Стоянова и още двама депутати от ГЕРБ. С тях под предтекст, че се въвежда патентен данък за шофьорите на жълтите коли, се правеха промени и в Закона за автомобилните превози, с които услугата да се извършва от "лица от името на регистриран превозвач".

Този текст от същия закон отпадна само преди месец и фирмите превозвачи бяха задължени да назначат шофьорите си или самите таксиметрови водачи да се регистрират като превозвач. Така нивото на отговорност в бранша се повишава многократно и укриването на данъци и обороти ставаше трудна задача. Досега жълтите коли возеха, облепени със стикери на някоя известна компания, а таксиметровият апарат в масовия случай бе регистриран на дружество едноличен търговец, което укриваше данъци и осигуровки.

Поправката "Менда" връщаше точно това положение, но срещна яростен отпор от страна на депутатите от всички парламентарни групи, включително и на част от депутатите на ГЕРБ, които не гласуваха. Така на светлинното табло в пленарната зала проектозаконът бе отхвърлен със 71 гласа "за", 38 "против" и 42 "въздържали се". От гласувалите в подкрепа на скандалната промяна 69 бяха от ГЕРБ и само двама от други политически сили.

Не помогна и поисканото прегласуване от Менда Стоянова. Резултатът се повтори и поправката определена от много депутати като "лобистка" не мина.

Така най-накрая таксиметровият бранш ще трябва да заработи по ясни правила, каквито досега нямаше. 

Очаквайте подробности!