Турция отмени ежегодния фестивал на ракията в град Адана заради оплаквания на религиозни групи, съобщи в. "Хюриет".

Празникът трябваше да започне днес и да продължи два дни. Тогава се пие националното питие ракъ. Това е всъщност гроздова ракия с добавен анасон. Местните власти обаче отстъпили пред крайно религиозни организации, според които събитието е позор.

"Не е възможно да разрешим подобно нещо", обясни пред "Хюриет" валията на провинцията Мустафа Бююк. "Не искаме хората да пият алкохол и не можем да насърчаваме прояви, които го популяризират".

Фестивалът е популярен сред туристите и всяка година привлича средно 20 000 души.

Хюсеин Сьозлю - кметът на Адана, който е член на опозиционната светска Партия на националистическото действие (ПНД), заяви, че решението е посегателство срещу индивидуалните свободи. Над 4600 души са подписали онлайн петиция с искане правителството да отмени забраната. Противниците на фестивала са събрали само 800 подписа.

Противниците на президента Реджеп Тайп Ердоган неведнъж са изразявали опасенията си, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се опитва да ислямизира турското общество, като засилва ролята на религията.

През 2013 г. властите приеха закон за ограничаване на продажбите и рекламите на алкохол и увеличиха акцизите на бирата, виното и спиртните напитки.

Ердоган, който не пие и не пуши, защити закона и насърчи хората да пият айран вместо ракъ.