Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турция отмени ежегодния фестивал на ракията в град Адана заради оплаквания на религиозни групи, съобщи в. "Хюриет".

Празникът трябваше да започне днес и да продължи два дни. Тогава се пие националното питие ракъ. Това е всъщност гроздова ракия с добавен анасон. Местните власти обаче отстъпили пред крайно религиозни организации, според които събитието е позор.

"Не е възможно да разрешим подобно нещо", обясни пред "Хюриет" валията на провинцията Мустафа Бююк. "Не искаме хората да пият алкохол и не можем да насърчаваме прояви, които го популяризират".

Фестивалът е популярен сред туристите и всяка година привлича средно 20 000 души.

Хюсеин Сьозлю - кметът на Адана, който е член на опозиционната светска Партия на националистическото действие (ПНД), заяви, че решението е посегателство срещу индивидуалните свободи. Над 4600 души са подписали онлайн петиция с искане правителството да отмени забраната. Противниците на фестивала са събрали само 800 подписа.

Противниците на президента Реджеп Тайп Ердоган неведнъж са изразявали опасенията си, че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се опитва да ислямизира турското общество, като засилва ролята на религията.

През 2013 г. властите приеха закон за ограничаване на продажбите и рекламите на алкохол и увеличиха акцизите на бирата, виното и спиртните напитки.

Ердоган, който не пие и не пуши, защити закона и насърчи хората да пият айран вместо ракъ.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Нищо, българските алконавти ще им я изпият.

Развеселен

ислямистка истерия

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.