Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руското Министерство на правосъдието предприе поредна стъпка към задушаването на "Мемориал" - една от най-уважаваните в света правозащитни и граждански организации. Кремъл иска да осакати една група, който смело защитава паметта на жертвите на Сталин, като извършва независимо изследване на нарушенията на човешките права в днешно време.

Общество "Мемориал" е основано през 1987 г., за да съхрани историята и паметта на жестоко репресираните от Йосиф Сталин. След разпадането на СССР през 1991 г. "Мемориал" създаде център за човешките права, който разследва нарушенията и чрез разкриването им за гарантира, че трагедиите от миналото няма да се повторят. Режимъг на Путин включи "Мемориал" в списъка на организациите, смятани за "чуждестранни агенти", по силата на закон срещу групи, получаващи финансова подкрепа от чужбина. Терминът "чуждестранен агент" напомня на обвиненията в съветски стил в измяна и предателство и "Мемориал", както и другите организации" отхвърлиха това клеймо.

Последният удар срещу "Мемориал" дойде след едногодишен одит, чийто резултат бе получен на 9 ноември в правозащитния център в Москва от Министерството на правосъдието. Той заключава, че центърът за човешки права "подкопава конституционния ред на Руската федерация" и "призовава за свалянето на сегашното правителство", както и че иска "промяна на политическия режим в страната".

Това са тежки обвинения - и абсурдни. Според правосъдното министерство "Мемориал" създало "негативно обществено мнение" за действията на правителството в Украйна, като заявява, че Русия извършва "агресия" срещу друга страна и че руски войници на редовна служба се бият там, въпреки че Кремъл отрича.  Правителството също така обвинява "Мемориал", че изразява "несъгласие" със съдебното решение срещу участниците в антиправителствените протести през май 2012 г. в Москва. Да, това е абсолютно вярно - "Мемориал" изразява открито несъгласие с Кремъл и властта му. Не е съвсем ясно какво означава одитът на правосъдното министерство, но той може да бъде използван и при по-нататъшни действия срещу "Мемориал".

Руският президент Владимир Путин и приятелите му се изживяват като въплъщение на държавата и всеки, създаващ "негативно обществено мнение", трябва да "подкопава конституционния ред". Тук те сериозно грешат. Те не са държавата. Те трябва да служат на държавата. Би било добре те да прочетат Конституцията на Руската федерация от 1993 г. Те ще установят, че тя гарантира на руските граждани свобода на изразяването, религията, идеите и словото, както и правото свободно да търсят, получават, предават, произвеждат и разпространяват информация по всякакъв законен начин. Конституцията гарантира свобода на масовите комуникации, забранява цензурата и гарантира свобода на публично сдружаване.

"Мемориал" не заплашва конституционния ред в Русия. В действителност това е въплъщение на гражданското общество, критично важно снързващо звено между управниците и управляваните,  което е от огромна важност за една здрава нация. Истинската заплаха днес идва от г-н Путин - самодържец, опиянен от властта, който не моге да търпи да слуша критики откъдето и да било.

Ключови думи

Коментари

Квазар

Ако е в някоя друга държава, подобна на Мемориал, право-защитна организация. Но обслужва интересите на кремълската върхушка. Тогава няма да подрива корупционният, така де, конституционният ред в Русия. Тогава ще е най-добрата, право-защитна организация. Но понеже сега Мемориал не обслужва интересите на Кремъл, и е чужд агент Мемориал, понеже е противник на Кремъл, и аргументирано му противоречи. Но който приложи абсолютно същите обвинения и репресивни рестрикции, към проруски, псевдо, право-защитни организации. Тогава от чужди агенти, на момента се превръщат на наши хора. И дейностите им, ограничавани, ще станат нарушаване на човешките им права, да разпространяват кремълската пропаганда, под формата на свободата на словото, и на демокрацията. Просто няма какво да се лъжат хората. Руските получовеци живеят с мислите, това което на тях им е позволено от демократичните принципи на Демокрацията, за другите им е категорично забранено. За такива. Демокрацията единствено само за тях е валидна, но не и за другите. И такива след това имат очаквания. Хората да ги приемат, да живеят с тях в едно общество, че и да ги обичат дори. Но те не са длъжни да го правят. Ами то тогава. Не искам да живея с такива, чужди агенти на враждебна държава, каквато е Русия. И ще направя всичко по възможностите си, да изгоня руските агенти от родината си. Те за мен са реалната опасност, болестта. А не изкуствено създадената болест, за да ми отклоняват вниманието от тях, демек, от истинската заплаха, идваща от путинова Русия.

Генпрокуратуру попросили проверить Facebook и другие соцсети/// Распространители слухов в соцсетях о готовящихся терактах установлены

Петър

Клуб З, Стегнете се, текстът е пълен с грешки!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.