Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще даде 50 000 евро за европейски доверителен фонд за Африка, предназначен за решаване на проблемите в основата на миграционната криза като бедност, конфликти, природни бедствия и лошо управление, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов. 

Двайсет и пет държави-членки от ЕС плюс Норвегия и Швейцария обявиха, че ще дадат 78,2 милиона евро за фонда, в който според тяхно решение от септември трябваше да внесат почти 2 милиарда евро. Основната част от събраните досега средства , 1,8 милиарда евро ще дойдат от бюджена на Европейския съюз, в който три-четвърти от приходите идват от вноски на държавите-членки.

Борисов говори пред български журналисти в малтийската столица Ла Валета, където приключи среща на върпа на ЕС и Африка посветена на миграцияа. Лидерите приеха обща декларация и план за действие, който предвижда конкретни стъпки за ограничаване на миграционния поток към Европа, които трябва да бъдат предприети до края на тази година.

Веднага след края на срещата двайсет и осемте държавни и правителствени ръководители от ЕС влязоха в Европайски съвет - пети поред тази година посветен на миграционната криза.

Преди началото му Швеция обяви, че възстановява контрола по границите си, както по-рано направиха други членки на Шенгенската зона като Унгария, Австрия, Германия и Словения. Мярката е временна и е позволена от законодателството на зоната в случай на извънредни ситуации.

Преди съвета Борисов апелира "да бъде прекъснат хаоса с миграцията" и предупреди, че България не може да приема обратно и да задържа насила нелегални мигранти от държави като Швеция и Германия, които биха ги върнали. Вчера Германия обяви, че започва пак да прилага т.нар. Дъблински регламент за убежището в ЕС, според който мигрантът от страна извън ЕС трябва да чака да му бъде дадено убежище в страната, където за първи път е стъпил на европейска територия.

Очаквайте подробности. 

Ключови думи

Коментари

Неожиданно: Лагард говорит, что беженцы могут принести пользу Евросоюзу По ее мнению, "при правильном управлении", приток беженцев принесет выгоду принимающим странам, поскольку решит проблему старения населения. То есть, мигранты в европейских странах могут повысить количество экономически активного населения. Лагард призвала богатые страны изменить подход и принять большее число беженцев.

Развеселен

браво на Бойко. Никакви мигранти в България!

socialen

Само ни се смеят като видят Борисов :) викат си, ква е тая бананова република и какво прави в ЕС като видят Борисов. И си мислят, ще видят Шенген през крив макарон като видят Борисов.

socialen

В Африка се чудят какво прави африканската страна Кратунистан в Европа!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.