България ще даде 50 000 евро за европейски доверителен фонд за Африка, предназначен за решаване на проблемите в основата на миграционната криза като бедност, конфликти, природни бедствия и лошо управление, съобщи днес министър-председателят Бойко Борисов. 

Двайсет и пет държави-членки от ЕС плюс Норвегия и Швейцария обявиха, че ще дадат 78,2 милиона евро за фонда, в който според тяхно решение от септември трябваше да внесат почти 2 милиарда евро. Основната част от събраните досега средства , 1,8 милиарда евро ще дойдат от бюджена на Европейския съюз, в който три-четвърти от приходите идват от вноски на държавите-членки.

Борисов говори пред български журналисти в малтийската столица Ла Валета, където приключи среща на върпа на ЕС и Африка посветена на миграцияа. Лидерите приеха обща декларация и план за действие, който предвижда конкретни стъпки за ограничаване на миграционния поток към Европа, които трябва да бъдат предприети до края на тази година.

Веднага след края на срещата двайсет и осемте държавни и правителствени ръководители от ЕС влязоха в Европайски съвет - пети поред тази година посветен на миграционната криза.

Преди началото му Швеция обяви, че възстановява контрола по границите си, както по-рано направиха други членки на Шенгенската зона като Унгария, Австрия, Германия и Словения. Мярката е временна и е позволена от законодателството на зоната в случай на извънредни ситуации.

Преди съвета Борисов апелира "да бъде прекъснат хаоса с миграцията" и предупреди, че България не може да приема обратно и да задържа насила нелегални мигранти от държави като Швеция и Германия, които биха ги върнали. Вчера Германия обяви, че започва пак да прилага т.нар. Дъблински регламент за убежището в ЕС, според който мигрантът от страна извън ЕС трябва да чака да му бъде дадено убежище в страната, където за първи път е стъпил на европейска територия.

Очаквайте подробности.