Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общо 57 депутати от три парламентарни партии - ДПС, БСП и БДЦ, са събрали повече от нужните гласове, за да сезират Конституционния съд за Закона за лечебните заведения, похвалиха се опозиционните формации в Народното събрание.

Промените са ключова част от реформата на здравния министър Петър Москов. Става дума за текстовете, които прецизират как НЗОК ще решава с кои здравни заведения да сключва договори и как да бъдат създавани нови лечебни заведения и нови услуги в съществуващи структури.

"Проблем са чл. 34а и 37а, които прецизират как НЗОК ще преценява с кои лечебни заведения ще сключва договори според критерии, и как да бъдат ситуирани нови услуги в стари лечебни заведения", обясни Тунчер Кърджалиев от ДПС.

Притесненията на опозицията са свързани с факта, че догодина публичният фонд ще финансира дейността само на лечебните заведения, включени в Националната здравна карта (която все още се изготвя), а самата селекция ще се прави по спорни критерии. За да бъдат високо оценени и да получат договор с касата, лечебните заведения трябва да предоставят услуги, от които пациентите в района се нуждаят, както и да не се явяват излишни за сответната област. В противен случай ще трябва да се издържат от собствена дейност или да се ориентират към дефицитните услуги, които вероятно няма да им носят същата възвръщаемост. На практика ще пострадат всички инвеститори, които през последната година за вложили пари в изграждането на болнични структури в големите градове, където има пренасищане с болници и здравни услуги, защото съществува сериозен риск да не бъдат включени в здравната карта, а НЗОК да не подпише договор с тях.

"Това противоречи на принципа на правовата държава, принципа за закрилата на инвестиците и стопанската дейност, а и правото на здравно осигуряване и здравния контрол върху всички лечебни дейности", каза още Кърджалиев.

От ДПС припомниха, че КС вече беше сезиран и за другия основен закон на Москов - промените в Закона за здравното осигуряване, които разделят пакета медицински дейности на основен и допълнителен. Според Кърджалиев, ако и двата закона паднат пред КС, това ще означава край за реформата на Москов.

Ключови думи

Коментари

Савецка власт и тунчеризация на цялата страна!

socialen

За 3.5 години еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, Борисов разсипа окончателно страната.

Доктор

Не знам за реформата ама москов трябва да иде в съда а после и при бай Ставрев, строг, но справедлив. Боклук

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.