Опитът на Европейския съюз да създаде доверителен фонд за развитие в Африка, който да помогне за ограничаване на миграцията оттам към Европа днес се провали.

На среща на върха между Европа и Африка в Малта държавите-членки на ЕС се оказаха неспособни да изпълнят свое решение от септември да прибавят 2 милиарда евро към 1,8 милиарда предоставени от европейския бюджет.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви създаването на фонда, който трябваше да бъде на обща стойност от 3,8 милиарда евро само с вноската от 1,8 милиарда евро от бюджета на ЕС и с допълнителни вноски от общо 78,2 милиона евро от 25 страни-членки. Над 70 на сто от приходите в европейския бюджет са от вноски на държавите-членки.

"За да може Доверителният фонд за Африка и нашият отговор да имат тежест, бих искал да видя повече държави членки да дадат своя принос и да се присъединят към предоставените от ЕС 1,8 милиарда евро“, каза Юнкер.

Срещата в малтийската столица Ла Валета, която завършва днес, имаше за цел Европа да обещае на Африка пари за развитие, а африканските лидери да поемат ангажименти за ограничаване на миграционния поток към Европа за спиране на нелегалния трафик и за обратно приемане на свои граждани, които прибивават нелегално в страните на ЕС.

Като главна официална тема на разговорите бяха обявени "коренните причини" за миграционната криза, а именно бедността, политическата нестабилност и конфликтите, природните бедствия и болестите, от които африканците масово бягат, поемайки рискове за живота си.

Според европейски представител пожелал анонимност парите, които африканските имигранти в Европа изпращат у дома годишно, са над 300 милиарда евро, т.е. те многкратно надвишават помощта за развитие, кято страните им.