Швеция временно връща проверките по границите си, за да овладее потока от имигранти, предаде Би Би Си.

Мярката влиза днес в 12 ч местно време (13 ч българско). Тя ще трае 10 дни. Възможно е след това да бъде удължена с още 20 дни.

Вътрешният министър Андерш Югеман заяви, че мярката се налага заради увеличаването на броя на имигрантите, което представлява заплаха за обществения ред.

"Не целим да намалим броя на хората, търсещи убежище, а да имаме по-добър контрол върху тези от тях, които пристигат в Швеция", коментира той.

Решението на скандинавската държава, която има самочувствието на "хуманитарна суперсила", демонстрира за пореден път как безпрецедентната имигрантска криза в Европа поставя под въпрос една от основите на ЕС, отбелязва Ройтерс. Това е политиката на отворените граници.

Германия вече обяви, че може да започне да прилага регламента от Дъблин за сирийските бежанци. Това означава те да бъдат връщани обратно в първата държава от ЕС, в която са влезли.

Унгария обаче обяви, че няма да приема тези имигранти.

Дания реши да предприеме мерки за ограничаване на потока от хора.

Словения пък започна да изгражда ограда по границата си с Хърватия.

Швеция е страната в ЕС, която е приела най-много имигранти на глава от населението. Прогнозите са, че до края на годината в страната могат да пристигнат 190 000 души, търсещи убежище. Това ще бъде двойно повече от предишния рекорд от началото на 90-те години на ХХ век.