Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов обясни, че в района на пистата „Витошко лале 1“ има сухи дървета и има издадено законно разрешение за събирането им, но в същото време има и незаконно унищожени „най-много стотина“ дръвчета. Пред Би Ти Ви той каза, че все още не е установен собственикът на изоставените тежки машини, чиито снимки обиколиха медиите преди два дни.

На практика една проверка показва, че няма нищо, втора проверка показва, че няма нищо и изведнъж се появяват тези машини. Затова обвинявам моите колеги, които е трябвало да видят чии са тези машини".

Двете проверки са били извършени миналия месец, като втората е с дата 30 октомври. Тя установила, че няма нарушения.

"Това са разрешени дейности от плана за управление – да се подменят счупени тръби пред хижа „Алеко“, да се подменят и да се дренират скатни води от пистата, да се вкарат във водата, за да не предизвикат ерозия при този голям наклон и при тази голяма площ. Това са две проверки, които установяват, че няма нарушение. "Витоша ски" са поискали това, възложили са го на друга фирма, абсолютно законно, тук няма проблеми“, коментира зам.-министърът.

Седмица по-късно обаче пристига нов сигнал за тежките машини, които са без регистрационни номера, както и за унищожените млади дръвчета.

Между 30 октомври и 6 ноември нещо се е случило и отговорните лица, тези, които стопанисват територията - инспекторите от Природния парк, горски, лесничеи – казват, че не знаят чия е техниката и кой я е вкарал. Това е недопустимо, тъй като когато ти се даде една територия да я управляваш, периодично ти трябва да наблюдаваш какво се случва там", каза Георги Костов.

Дръвчетата са били засадени преди година. Унищожените ще бъдат възстановени, увери зам.-министърът.

Случаят съвпадна с планирания национален протест на природозащитници, който събра близо 2 хиляди души в София. Демонстрантите скандираха „Долу Цеко от Алеко“, с което визират председателя на федерацията по ски Цеко Минев, свързван и с фирмата концесионер „Витоша ски“.

Фирмата изпрати кратко съобщение до медиите, което публикуваме без редакторска намеса:

"Витоша ски“ АД отговорно заявява, че няма нищо общо с преписваните ни действия на територията на ПП „Витоша“. Цивилизовано изтърпяхме всички хули по наш адрес, за да изчакаме отговорните държавни институции да кажат каква е истината. Непонятно за нас е защо те се забавиха толкова дълго, след като на 30.10.2015 год. РИОСВ е съгласувала тези действия и видно е, че ДГС – София е подписало договор за тази дейност. Не искаме да коментираме целесъобразността на тяхната дейност. За нас е виден резултатът – заради корояда-топограф Витоша е една мъртва планина. Настояваме ресорните министри да предприемат адекватни действия срещу организаторите на това активно мероприятие. Те вече са ясни.“