Народните представители промениха акцизната ставка за цигарите. Това стана с приемането на промени в закона за акцизите и данъчните складове.

Народните представители приеха промените за специфичния акциз на цигарите от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Те промениха и пропорционалния акциз. От 25 на 100 той става 38 на 100 от продажната цена за 2016 г. За 2017 г. пропорционалният акциз се вдига на 40 на 100 от продажната цена, а  за 2018 г. акцизната пропорционална ставка се променя с 42 на 100 от продажната цена.

"Не приемам, че данъчният календар трябва да подлежи на промяна на 10-12 месеца".

Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Според Симеонов всяко управление трябва да гласува последователна политика.

"Не разбрах какви са аргументите за предложението на различни акцизи на различните групи цигари. В никакъв случай не мога да приема аргументът, че това е било едва ли не грижа за бедните пушачи на България. Не знам защо всички, които се изказвате забравяте, че точно това е смисълът на акциза, да ограничава вредното въздействие на всякакви такива вредни навици“, обясни Симеонов.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че напълно подкрепя непушачите. Според нея обаче пътят за стимулиране на непушачите е друг.

"По договора за присъединяване на България към ЕС, сме поели ангажимент да достигнем до 2018 г. минималния акциз за цигари на съюза", припомни Стоянова.

За това до тогава ние ще има плавно увеличение.

Корнелия Нинова (БСП) заяви, че "Булгартабак" не е голям играч на българския пазар и разчита най-вече на износ. Така тя коментира предположенията, че по-ниския акциз за евтините цигари се прави именно в услуга на тази фирма. Според Нинова на българския пазар играят най-вече чужди фирми. Тя посочи още, че Гърция не спазва европейските изисквания за повишаване на акциза защото, въпреки че е член на ЕС, защитава националните си интереси.