Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Народните представители промениха акцизната ставка за цигарите. Това стана с приемането на промени в закона за акцизите и данъчните складове.

Народните представители приеха промените за специфичния акциз на цигарите от 101 лв. на 70 лв. за 1000 къса. Те промениха и пропорционалния акциз. От 25 на 100 той става 38 на 100 от продажната цена за 2016 г. За 2017 г. пропорционалният акциз се вдига на 40 на 100 от продажната цена, а  за 2018 г. акцизната пропорционална ставка се променя с 42 на 100 от продажната цена.

"Не приемам, че данъчният календар трябва да подлежи на промяна на 10-12 месеца".

Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите. Според Симеонов всяко управление трябва да гласува последователна политика.

"Не разбрах какви са аргументите за предложението на различни акцизи на различните групи цигари. В никакъв случай не мога да приема аргументът, че това е било едва ли не грижа за бедните пушачи на България. Не знам защо всички, които се изказвате забравяте, че точно това е смисълът на акциза, да ограничава вредното въздействие на всякакви такива вредни навици“, обясни Симеонов.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че напълно подкрепя непушачите. Според нея обаче пътят за стимулиране на непушачите е друг.

"По договора за присъединяване на България към ЕС, сме поели ангажимент да достигнем до 2018 г. минималния акциз за цигари на съюза", припомни Стоянова.

За това до тогава ние ще има плавно увеличение.

Корнелия Нинова (БСП) заяви, че "Булгартабак" не е голям играч на българския пазар и разчита най-вече на износ. Така тя коментира предположенията, че по-ниския акциз за евтините цигари се прави именно в услуга на тази фирма. Според Нинова на българския пазар играят най-вече чужди фирми. Тя посочи още, че Гърция не спазва европейските изисквания за повишаване на акциза защото, въпреки че е член на ЕС, защитава националните си интереси.

Ключови думи

Коментари

Dr. Doolitle

Тези лобисти както са тръгнали , ще вземат да искат и отмяна на забраната за пушене на обществени места. Това са акциза са глупости - напротив , трябва да е още по висок , и то за по евтините цигари , защото те са по вредни1

ПЕТРОЛ

Махнете акциза от дизела и бензина А95! Зарад бедните!

Знаково

народът пуши марихуана, лелче, и депутатите трябва да се съобразяват с този факт, включително и заради бюджетните приходи

Радев

Няма съмнение в чия полза играе Мента Стоянова.

Измет!

f2

Нинова, Нинова, ковра червена! БТХ държи 30% от пазара на цигари в БГ, а Кинг Табако още 12%., т.е. общо около половината. Викаш това е пренебрежим дял!? А на Менда да кажа, че смисъла на акциза е да затрудни достъпността на вредните продукти, така че да намалее потреблението им. сега какво излиза? Бедните ще пушат повече, следователно ще умират, богатите ще намалят пушенето и ще живеят по-дълго ли? Пълни смешници! Пеевски, Пеевски /като аватар де/.

Атанас

Отличен 6, f2

Бедните хора не си купуват цигари, а си ги завиват ръчно.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.