Скъпи медикаменти за лечение на редки заболявания, които нямат аналог на българския пазар, може да останат извън позитивния лекарствен списък и да не се покриват с публични средства догодина, алармираха представителите на фармацевтичната индустрия. В основата на проблема е задължителната 10% отстъпка от стойността на медикамента, която производителите и вносителите у нас трябва да предоставят на здравната каса, ако искат продуктите им да се реимбурсират.

Според новите правила в Закона за здравното осигуряване догодина публичният фонд няма да харчи пари за лекарствата, за които не успее да договори отстъпки с фармацевтичните фирми. Официалните преговори вече приключиха, а равносметката е, че 88 позиции от реимбурсната листа изобщо няма да участват в сметките през 2016-а. Според заключителния доклад на здравната каса, по 83 от тях няма да възникнат проблеми за пациентите, защото липсата на част от продуктите ще бъде компенсирана от взаимозаменяеми лекарствени форми. Други пък са достатъчно евтини, за да могат болните да си ги купуват сами, без това да натоварва джоба им.

Под въпрос са пет продукта за лечение на редки заболявания, за които не са били договорени отстъпки в установения за това срок. Вносителят на една от позициите вече е обещал да предоставя лекарството като дарение, но за останалите се търсят алтернативни решения. Най-фрапиращ е случаят с медикамент, предназначен за едно единствено дете у нас, който е без аналог на пазара и поради тази причина курсът на лечение с него излиза около 800 лв. годишно. Фармацевтичната компания, която го доставя обаче, не може да си позволи банковата гаранция, изисквана по наредбата за отстъпките, за това и преговорите със здравната каса са се провалили. Умишлено няма да издадем името на продукта, защото неформалните разговори по темата между институциите и бизнеса вероятно ще продължат до намирането на подходящо решение. 

"Примерите са ясно доказателство, че дългосрочната политика за административен натиск върху фармацевтичните фирми не води до добри резултати. Иновативните продукти, които досега не са били заплащани от здравната каса, например, все повече губят интерес да присъстват у нас, защото според сегашните разпоредби на практика дължат две отстъпки - веднъж, за да влязат в позитивния списък, и втори път като процент от оборота, с който се контролира преразходът в касата. Като прибавим и банковите гаранции, получаваме огромни суми, които фирмите трябва да "заключат" в системата, за да останат на пазара", коментира пред Клуб Z Деян Денев, директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители.

Според предварителните разчети на Министерството на здравеопазването, до края на тази година лекарствените отстъпки ще осигурят около 43 млн. лв. допълнителни средства в бюджета на касата, а плановете са през 2016-а сумата да достигне 60-65 млн. лева. Освен тези пари, от фармацевтичните фирми се очакват и задължителни банкови гаранции в размер на 120% от стойността на отстъпките за 15 месечен период. Елементарните сметки показват, че става дума за допълнители 95-100 млн. лв., които индустрията ще трябва да предостави под формата на банкови гаранции до март 2017-а. 

Основното подзрение е, че хватките се прилагат, защото никой в държавата не иска да признае, че колкото и да се увеличават всяка година, разходите за лекарства у нас в крайна сметка остават недостатъчни. Причината е в навлизащите съвременни терапии, които изискват все повече средства и инвестиции, защото са не само по-ефективни като лечение, но и спестяват публичните разходи за ненужни допълнителни медицински процедури.

"Няма как да се лишим от това и трябва да сме наясно, че ръстът в разходите за лекарства у нас винаги ще бъде по-висок, докато не се изравним по стандарт със западните страни. Да не забравяме също така, че парите ни са най-малко не само като процент от брутния вътрешен продукт, но се отделят и от най-ниския такъв в Европа", допълни на финала депутатът от АБВ доц. Георги Кючуков.

Общо 762 млн. лв. са предвидени в проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2016 година. Малко над 206 млн. лв. от тях са предназначени само за онкомедикаменти. Допълнителни средства се очаква да дойдат от резерва на публичния фонд, който догодина ще бъде 316 млн. лв., но ще бъде разпределен по медицински дейности още в първите месеци на 2016-а.