Ислямът е част от нашата цивилизация, нашето културно наследство и история. Заплашва ни не той, а тероризмът.

Това заяви днес пред Би Ти Ви бившият италиански премиер (1998-2000) и външен министър (2006-2008) Масимо Д’Алема. Той е у нас по покана на Института за нов икономически напредък. Следобед гостът ще изнесе в Софийския университет "Св. Клримент Охридски" лекция на тема "Предизвикателствата пред Европа и ролята на младите".

"В Европа живеят близо 30 милиона мюсюлмани. Те са само 7 на сто от населението на цяла Европа. Просто не е вярно, че ни превземат", каза  Д’Алема.

Според него повечето от тези хора са добри европейски граждани.

"Всички помнят нападението срещу списание "Шарли ебдо" в Париж, извършено от мюсюлмани. Никой обаче не помни, че един от убитите полицаи също беше мюсюлманин. Проблемът не е дали става въпрос за християни или мюсюлмани, а да се борим срещу престъпността. Всъщност се страхувам от терористи както мюсюлмани, така и християни", изтъкна бившият италиански министър-председател.

Той не очаква за Европа да бъде голям проблем да приюти 2 милиона бежанци. Масимо  Д’Алема даде за пример Ливан - малка и бедна според него дърлжава, която обаче е приютила 1,5 милиона сирийци.

Италианският политик отправи послание и към своите колеги в Българияа.

"Ще представим едно проучване, посветено на младите хора. Това, което ме впечатли по отношение на България, е, че повечето млади казват, че се притесняват по отношение на здравеопазването и здравната система. Това означава, че те гледат на социалната закрила и защита като на системи, които не са достатъчно добри. Една от причините, поради която много хора напускат държавата, е, че търсят по-добро образование в чужбина. Считам, че политиците трябва да поставят ясен приоритет върху инвестициите в образованието в училищата и университетите, мърху добро и качествено здравеопазване. Ако младите видят, че държавата работи в тяхна полза, ще останат."