Само София е изключение в рамките на България. Единствено столицата отлепва от дъното и върви напред в сревнение с всички региони у нас, а кризата продължава да мъчи всички други градове и области у нас. Това показва  четвъртото издание на изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2015". Проучването на Института за пазарна икономика (ИПИ) проследява икономическото и социално развитие на 28-те области в България.

Според данните се ускорява възстановяването на областите в България от икономическата криза през 2009 г., като през 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на страната достига предкризисното си ниво. Запазва се обаче разделението между Северна и Южна България в редица направления, включително възстановяването от кризата, а София продължава да бъде много по-напред от останалите области в страната. 

"През последните две години (2013-2014 г.) като цяло възстановяването от кризата продължава да се ускорява, но с различен темп за различните области", обясни Десислава Николова, главен икономист в ИПИ.

По-голямата част от страната е засегната от кризата, като единствено областите София, Пловдив и Стара Загора не отчитат свиване на БВП през 2009 г. Само девет области са достигнали предкризисното си ниво на БВП до 2012 г. Освен София, Пловдив и Стара Загора, в тази група влизат още София (столица), Ямбол, Пазарджик, Велико Търново, Добрич и Разград.

 

Разделителна линия между Севера и Юга

 

Южна България като цяло се справя по-добре в редица направления, включително възстановяване от кризата, заяви Десислава Николова.

За разлика от съвкупното производство доходите на домакинствата се възстановяват до нивата преди кризата в повечето области до 2012 г. Въпреки това те продължават да страдат от бавния икономически растеж, като през последната година средногодишните доходи на лице за страната остават без промяна, а в 10 области дори се свиват.

И след кризата разликата между областите с най-ниски и най-високи средногодишни доходи остава над два пъти. Това съотношение се запазва с предкризисните нива, обясни Николова.

6890 лв. е доходът на човек в София (столица) спрямо 3289 лв. в Силистра, посочват от ИПИ.

Делът на лицата в бедност остава стабилен в годините между 2007 до 2013, които включват както години на висок икономически растеж, така и такива в криза, заяви главният икономист в ИПИ. Към 2012 г. в някои от областите с най-лоши пазари на труда  делът на домакинствата с ниска заетост, също е най-голям. Примери са областите Смолян, Видин, Монтана и Пазарджик. Пазарджик като цяло се характеризира с едни от най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот, но бързото възстановяване на местния пазар на труда през 2013–2014 г. вероятно ще подобри тези показатели в следващите години. Освен Пазарджик с близо една трета от местното население под областната линия на бедност се открояват и областите Видин и Сливен, посочват от ИПИ.

Въпреки видимото възстановяване на заетостта в по-голямата част от страната през миналата година, няколко области остават с критично ниски нива на заетост – под 40%. Всички те се намират в Северна България – Видин, Враца, Ловеч и Силистра. Тези области, с изключение на Ловеч, се характеризират и с много високи коефициенти на безработица – 18,1% за Враца и над 22% за Видин и Силистра за 2014 г., което е близо два пъти по-висок коефициент от средния за страната (11,4%), се казва в анализа.

Като правило по-слабо развитите територии се характеризират и с относително по-слабо представяне в сферата на образованието. В областите Силистра, Монтана, Разград и Сливен образованието е оценено най-ниско.

Според изследването столицата се отличава драстично от всички други региони. "Ножицата" между София и останалите продължава да се разтваря. Столицата е най-добре развитата икономически област, със сравнително най-добри демографски показатели и най-добър социално-икономически профил. БВП на човек от населението в два пъти по-голям от този в следващата в класацията област, но състоянието в сектора на сигурност и правосъдие е най-лошо.