Лидерите на три основни политически групи в Европейския парламент призовават в писмо българския президент Росен Плевнелиев да подкрепи създаването на нов европейски фонд за развитие в Африка, чиято главна цел е да помогне за намаляване на миграцията оттам към Европа.

„Виждаме силна потребност да бъдат мобилизирани повече експертиза и финансиране,  за да помогнем на африканските правителства, които проявяват интерес към сътрудничество с ЕС, по-специално що се отнася до осигуряване на по-добро управление на миграцията и границите при пълно спазване на човешките права и основни свободи на мигрантите, както и за подобрена защита и възможности за прием“, пишат председателите на групи Манфред Вебер (Германия, ЕНП), Джани Питела (Италия, Социалисти и демократи) и Ги Верхофстадт (Белгия, Алианс на либералите и демократите за Европа).

Писмото е в навечерието на започваща в сряда среща на високо равнище по въпросите на миграцията между ЕС и държавите от Африка, която започва в малтийската столица Ла Валета. Главният ѝ въпрос е колко пари ще даде Европа на развиващите се страни, за да задържат потенциалните мигранти у дома им. Веднага след срещата държавните и правителствените ръководители от ЕС се събират за пети подред Европейски съвет, посветен на миграцията.

Такъв съвет през септември реши да създаде Доверителен фонд за Африка на обща стойност 3,8 милиарда евро, половината от които да осигури европейският бюджет, а другата половина – държавите-членки чрез доброволни вноски. Засега са налице само средствата от бюджета на ЕС.

„Доверителният фонд на Европейския съюз за стабилност и справяне с коренните причини на миграцията и прокудените лица в Африка , който ще бъде обявен на срещата на върха в Ла Валета, е правилното средство за постигане на тази цел“, пишат тримата председатели на групи в писмото, което е адресирано и до останалите държавни и правителствени ръководители в ЕС.

България до момента не е обявявала дали ще даде пари за новия африкански фонд на Европа.