Не, няма пропуснати нули в заглавието... Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР купува 50 броя палатки. Това става ясно от обществена поръчка, цитирана днес от БГНЕС.

Очакванията са палатките да бъдат използвани при евентуален засилен миграционен натиск върху България, пише агенцията.

Палатките побират до 6 души на минимум 14 кв.м площ и са изработени от водоустойчив материал. Общото тегло на всяка заедно с допълнителните части не трябва да е над 30 кг. Цената на една от палатките е близо 1000 лв., с ДДС.  Палатките трябва да се доставят в база в софийското село Локорско.

Средствата за финансиране на покупката идват от постановление на Министерския съвет от 1 октомври, когато правителството е одобрило допълнителни разходи по бюджета на МВР.

Въпреки че в обществената поръчка не е посочено за какво са 50-те палатки, с голяма вероятност те ще влязат в употреба при засилен миграционен натиск и навлизането на наша територия на голям брой мигранти, заключават от агенцията.

За това говори фактът, че със същото постановление на МС, с което на МВР се осигурява допълнителното финансиране, правителството отпуска на Българския червен кръст 46 300 лв., които са за предоставянето на безвъзмездна хуманитарна помощ на Унгария. По същото време Унгария се бореше с хилядите мигранти, които се опитваха да преминат през нейна територия на път за Германия.