Арките на архитект Юлий Фърков, които уж трябваше да отпаднат от проекта за реставрация и консервация на античните руини на Ларгото откъм столичния бул. „Мария Луиза“, все пак бяха вдигнати, видя в петък журналистът Емил Георгиев (В ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Ден по-късно, в събота, от Министерството на културата съобщават, че арки няма да има.

„Няма да се изграждат арки на територията на бъдещия музей на открито на столичното Ларго, независимо че фигурират в проекта – гласи информацията, получена от висшето арт ведомство. – Това разпореди днес заместник-министърът на културата Боил Банов, който замества министъра на културата Вежди Рашидов, докато е в болнични.“

Другият проблем с проекта на Фърков – височината на зидовете, която на места надхвърля два човешки боя – също ще бъде коригирана, твърдят от Министерството. Според световните практики при консервация на древни археологически обекти, надзидите не би било редно да надвишават 30-40 сантиметра.

„Консервационните надзиди на Ларгото, които имат за цел да запазят основите на оригиналните структури, да бъдат в символични размери“, наредил е Банов след извършена проверка на място на хода на изпълнението на проекта.

Площад Славейков