Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ — В четвъртък Европейският парламент прие с преобладаващо мнозинство резолюция (виж стр. 259), с която призова правителствата в ЕС да засилят санкциите срещу Русия и да се откажат от проекта „Южен поток“. 

В отговор българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се зарече да се бори докрай за руския газопровод, „да не сервилничи“ на Европа и окуражи публиката, че в подкрепата си за него страната ни не е сама. „С нас са Италия, Австрия, Словения, Гърция и Хърватия,“ изреди той.

Резолюцията е незаконодателна, т.е. не поражда правни задължения за държавите-членки. Въпреки нея, ако властите ни решат, можем да строим газопровода. Тя обаче е политически сигнал какво мисли Европа за него.

Как гласуваха евродепутатите, в това число и българските, и къде те и правителството поставиха страната ни в ЕС по отношение на най-сериозната международна криза на континента след Студената война ?

Краткият отговор е: Поставиха я в крайнолява и антиевропейска изолация. 

Това личи от данните за гласуването, които обяви независимата публична база данни за гласуванията в Европа VoteWatch EuropeОт общо 571 депутати участвали в гласуването в пленарна зала в Страсбург на 17 април 2014 година, 437 или 77% са подкрепили резолюцията. Против са били 49 или 9%. Въздържали са се 85 депутати или 15%. 

Очевидно, намеренията на българското правителство са противоположни на волята на огромното мнозинство на гражданите на Европа, които Европейският парламент представлява.

Прави впечатление, че мнозинството, срещу което се изправя България в лицето на енергийния си министър, е транспартийно. То е формирано от различен брой депутати на шест от седемте политически групи в парламента. 

Данните от гласуването по страни съвсем не потвърждават оптимизма на Стойнев за международната подкрепа, на която „Южен поток“ се радва в изброените от него страни по пътя на евентуалния газопровод. 

Така например от 10 гласували хърватски депутати 10 са били за резолюцията, т.е. против „Южен поток“. От петима гласували словенци пак всички са били за резолюцията, т.е. против проекта. 

По-разделени са били австрийците и гърците: Съответно 9 за, 2 против, 6 въздържали се и 4 за, 2 против и 6 въздържали се. От унгарците 12 са били за 2 против и 6 въздържали се. 

В интерес на истината, Стойнев не е съвсем лишен от съмишленици в Европа.

Да видим обаче кои са те. Това показва гласуването по партии.

Най-монолитна подкрепа българският модерно ляв министър получава от крайната левица в Европейския парламент 24 от нейните 27 депутати участвали в гласуването, или 83,33%, са се обявили против резолюцията.

Стойнев има именити съмишленици и сред крайните националисти и евроскептици. От тях против резолюцията са гласували общо 22 (15 необвързани и 7 от групата „Европа на свободата и демокрацията“). 

Сред тях се открояват имената на Жан-Мари Льо Пен, основателя на френския Национален фронт и на дъщеря му Марин Льо Пен, която сега води партията. Тук са Бела Ковач и Кристина Морвай от „Йобик“ фашизоидния унгарски аналог на българската „Атака“, Евалд Щадлер, дългогодишен висш деятел на австрийската Партия на свободата (заради която Австрия едва не изгуби правото си на глас в ЕС през 2000 година и чийто покоен лидер Йорг Хайдер беше нарекъл нацистите „почтени хора“), Лукас Хартонг от печално известната с ксенофобията си Партия на свободата в Холандия, която беше създала уебсайт за оплаквания от българи и румънци. 

Ето как гласуваха основните политически групи в парламента. От 204 участвали депутати на дясноцентристката Европейска народна партия 202 или 98,53% подкрепиха резолюцията и двама (кипърци) се въздържаха. От 41 гласували Консерватори и реформисти 40 или 96,34% бяха за и 1 се въздържа. От 66 гласували либерали 60 бяха за, 1 против и 5 се въздържаха. Между последните са тримата българи от ДПС Филиз Хюсменова, Метин Казак и проф. Владко Панайотов. От 47 гласували зелени 42 са подкрепили резолюцията, 1 е бил против и 5 са се въздържали. Най-разделена е била групата на Социалистите и демократите: От 140 гласували, 75 са били за резолюцията, 1 против и 64 са се въздържали. 

Гласуването по партии ясно показва, че позицията на Стойнев, респективно на българското правителство, е по-далече от тази на основните проевропейски политически течения в ЕС и по-близо до онази на антиевропейската му периферия. 

Как гласуваха българските евродепутати? Стойнев трябва да знае, че най-твърдата защитничка той има в лицето на социалистката Маруся Любчева. Тя беше единствената депутатка от общо 195-те социалисти и демократи, която гласува против резолюцията. Ден по-рано пък каза в пленарна зала, че Украйна дължи кризата си на вътрешни причини, а не на намесата на Русия. Другите български социалисти – Евгени Кирилов, Илиана Йотова и Ивайло Калфин както и цитираните им трима колеги от ДПС се въздържаха. 

За резолюцията гласуваха евродепутатите от ГЕРБ заедно със Станимир Илчев от НДСВ и Светослав Малинов от ДСБ. Антония Първанова от НДСВ и необвързаните Слави Бинев и Димитър Стоянов не участваха в гласуването.

В заключение: Ако бях на мястото на руския президент Владимир Путин, щях да бъда доволен от България. Тя има правителство и енергиен министър, които смело водят страната си срещу Европейския съюз и не забравят лоялностите от времето на Съветския, прегръщайки руските енергийни проекти като „стратегически приоритет“ (по израза на Стойнев).

Ключови думи

Коментари

КД

Не забравяйте, че Маруся Любчева е извън листата на БСП за новите евроизбори.

Жан-Мари Льо Пен и дъщеря му Марин Льо Пен са чести гости на тов. Путин.В последните години всички уж "утра десни" и "националистически" партии в Европа,си спечелиха кавичките заслужено.Те яростно отстояват руски интереси в ЕП и по места.Това ми напомня на времето,в което СССР финансираше всички "прогресивни" движения,партии и организации по света.За това ми се струва тъпо да се нарича Сидеров националист,ултра десен,патриот и др.т. Той е краен левичар ( виж "Планът Сидеров"),защитава руски,а не български интереси и с нищо не е доказал,че обича България като патриот.

StoyanA

С това смело ползване на понятията "ляво" и "дясно" ще ми разясните ли каква е разликата между левите и десните, между комунисти и нацисти, между Сталин и Хитлер. И като го направите ще ми посочите ли къде се вписват либералите, либертарианците, минархистите, анархистите и т.н или това са "утопии" и нямат място в света на големите (по думите на един виден ляво-десен)...

Деян

Авторът пропуска още един знаменателен факт. Стойнев определя Русия като стратегически партньор на България, но за ЕС такова определение няма. От кумова срама казва, че ще се зачете мнението на европейските парламентаристи, но още в същото време казва твърдо, че тази година още България ще започне реално строителство на газопровода. Такова шизофренно раздвоение на управляващите е най-лошото, което може да ни се случи. Ние пак сме наказани и пак сме в ъгъла, за да се срамуваме. И това ни го навлякоха на главите една шайка от отчаяни русофили, за които първата родина е Русия, а България необходимо допълнение към нея.

България е и винаги ще си остане погранична зона както на руските така и на западните интереси. Като прибавим и мисюлманския турски фронт сме опънати на три (или от три). И на кого да вярваш като искат отвсякъде да те овладеят? Аз на западния "демократичен" ПР не вярвам, видяхме го, първо източване, после изсмукване и накрая карат ни да си поемем отговорността за "техния демократичен преход".. айде холан, тенк ю;) Русия в момента "не ни бръсне за ..." поради факта, че сме "хванали Господ за.." ЕВРОПЕЙСКИЯ ШЛИФЕР:)) Като сме такива големи тарикати защо не можем да бъдем като Югославия по време на Студената Война? А?? Просто сме селски пръчки. Т'ва е. И понеже сме между два стола (един европейски и един руски) най-накрая ни оножда по турски Ахмет Доган! Прост народ - слаба държава!

Първият политик, който се опита да изкара изгода и от Русия и от ЕУ ще бъде припознат като месия от народа... ма вари обяснявай...

КурчатовБГ

След Сноудън, следващата бесилка сковавам за това руско "логопедче", продаващо на русия с пълни шепи националните ни интереси! Няма ли БЪЛГАРСКА прокуратура ??

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.