Докладът на компанията, извършила международното разследване на източването на КТБ - "Аликс Партнерс", е таен и резултатите от него не могат да бъдат оповестявани под никаква форма. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на актуален въпрос на Мартин Димитров от Реформаторския блок.

Документът, в който са отговорите кои са хората, които са източили парите от трезора и накъде са поели те, бе предаден в края на септември, но какво пише в него така и не бе разкрито.

От парламентарната трибуна сега Горанов обясни, че в договора между "Алис партнерс" и синдиците на КТБ има клауза за конфиденциалност. Според нея нищо от него, включително и списъкът на лицата, скроили схемата с КТБ, не може да бъде оповестявано без съгласието на извършилите международното разследване.

Оказва се, че докладът не може да влезе дори и в секретната секция на Народното събрание, понеже не е квалифицирана информация. Сега синдиците на КТБ се опитвали да съгласуват информацията, която могат да изнесат, с разследващите.

"Има разминаване между големите обществени очаквания за получаването на тази информация и клаузите в договора с "Алис партнърс",  каза Горанов.

Това естествено не се хареса на реформатора Димитров.

"Така засега лицата и фирмите, участвали в източването на КТБ, които може би продължават да решават съдбата на банките, остават в тайна от обществото", каза той.