Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евтините цигари да поскъпнат с 20 до 30 стотинки, а на най-скъпите - с почти два лева, реши парламентарната бюджетна комисия на второ четене, предаде Дарик.

Предвидената промяна се дължи на синхронизиране с европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средната продажна цена на дребно и не може да е по-нисък от 90 евро за 1000 къса, независимо от средно претеглената продажна цена на дребно.

„Ниският ценови сегмент, независимо от това предложение, ще има повишение на цените, защото има повишение и на акциза. За 2016 г. във високия ценови сегмент щеше да има доста по-малко повишение от това, което се предлага. Натоварваме допълнително по-високия сегмент с акциз", обясни председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова.

Според предоставената справка от финансовото министерство, ако кутия с 20 къса цигари струва 4.40 лева, то за нея от догодина пушачите ще плащат 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия.

Поскъпването обаче не спира до 2016 година - увеличение ще има и през следващите две. Например ако кутия цигари от 4.70 лева догодина струва 4.89, през 2017 цената й ще бъде 5.11 лв., а през 2018 - 5.36 лв.

По-евтините цигари - от 4.40 например, след две години ще струват 5.01 лв. Предстои окончателното приемане на промените в Закона за акцизите и данъчните складове на второ четене в пленарна зала.

Ключови думи

Коментари

socialen

Напротив! Официалната версия за причините не е вярна! Увеличението е скрит данък за бедния Народ, защото хазната е празна, а Борисов цементира 10% плосък данък в полза на Олигархията, която го тури да "управлява" с 80 депутата! Затова десните - неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, асоциалните, обективистите и монетаристите - правят това, което винаги правят - доят Народа и пазят Свръхбогаташите.

тука е така

Аре махнете го най-накрая тоя Социален!Стига с тия фундаменталисти,айде малко цензура на този форум.

дебелян пеевский

В случая цоциалния е съвсем прав, хазната е празна, държавата взима заеми, а кинти не идват. Нема и откъде - икономика не съществува, кретаме едвам едвам с едни европари, а каквото е читаво се изнася. Благодарете на комунистическата олигархия и нейните престъпни и зависими "титани".

Бай Пас

А аз не пуша, ама ще ми намерят цаката..Ама аз мога да си вдигна куфара,а тогава ще се доят един друг докато се натровят с мъжки човечета..Наздраве пичове..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.