Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Българският икономически растеж ще се ускори на 1.7 % през 2015 година в сравнение с 1,5% през миналата, главно за сметка на износа и падащите цени на петрола, преди да се върне към 1.5 % през 2016 година, когато поддържащите го фактори като усвояването на еврофондовете отслабнат, съобщи днес Европейската комисия в есенната си икономическа прогноза. През 2017 година обаче растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да достигне 2% благодарение на засилено вътрешно търсене. 

Комисията очаква бюджетният дефицит, който тази година се очаква да е 5,8% от БВП да се свие до 2.8% през 2015 година и до 2.7% през 2016 и 2017 година.

Растежът се ускорява благодарение на "забележителното повишаване на нетния износ" през първите шест месеца на тази година както и на публичните инвестиции, отбелязва Комисията. Тя очаква по-слабо частно потребление, след като ниската инфлацие и по-евтините горива са го подкрепили през миналата година. Малък растеж на заплатите и по-рестриктивна финансова политика се очаква да ограничат растежа му до 0,7% тази година. Комисията предвижда то да нарасне с 1,4% догидина и с 1,7% през 2017 година.

Слабото потребление в комбинация с "неподкрепящата бизнес среда" ще задържа инвестициите и притока на капитали отвън, пише в прогнозата.

Ключови думи

Коментари

Добре е! Малък разтеж, но е по-добре от голям спад, като Русия минус 4,4,, колкото и Гърция, , С.Арабия, Венецуела-минус 12% и прочие!

Развеселен

добри новини. Напредваме бавно, но сигурно.

socialen

"Растежът" не е устойчив. Борисов забатачи Икономиката в тежка депресия, продължаваща вече 5та година, по време на едноличното си 3.5 годишно "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-февруари 2013 година и това се вижда при сегашното окаяно икономическо положение.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.