Българският икономически растеж ще се ускори на 1.7 % през 2015 година в сравнение с 1,5% през миналата, главно за сметка на износа и падащите цени на петрола, преди да се върне към 1.5 % през 2016 година, когато поддържащите го фактори като усвояването на еврофондовете отслабнат, съобщи днес Европейската комисия в есенната си икономическа прогноза. През 2017 година обаче растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) се очаква да достигне 2% благодарение на засилено вътрешно търсене. 

Комисията очаква бюджетният дефицит, който тази година се очаква да е 5,8% от БВП да се свие до 2.8% през 2015 година и до 2.7% през 2016 и 2017 година.

Растежът се ускорява благодарение на "забележителното повишаване на нетния износ" през първите шест месеца на тази година както и на публичните инвестиции, отбелязва Комисията. Тя очаква по-слабо частно потребление, след като ниската инфлацие и по-евтините горива са го подкрепили през миналата година. Малък растеж на заплатите и по-рестриктивна финансова политика се очаква да ограничат растежа му до 0,7% тази година. Комисията предвижда то да нарасне с 1,4% догидина и с 1,7% през 2017 година.

Слабото потребление в комбинация с "неподкрепящата бизнес среда" ще задържа инвестициите и притока на капитали отвън, пише в прогнозата.