Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Двама депутати осъдиха Комисията за защита на конкуренциятя (КЗК) заради отказа й да им предостави информация за това какви заплати и бонуси са раздавани на служителите й за 2014 г.

Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са отправили питането си на по Закона за достъп до обществена информация на 17 юли, но вместо отговор в установения по закона срок от две седмици и дори по този, предвиждащ удължаване до месец, получили мълчалив отказ. Въпросите им са били свързани с "държавната тайна" каква е методиката за определяне на възнагражденията в КЗК и дали тя отчита реално извършената работа, както и какви основни заплати и бонуси са взели служителите за м.г.

Искането на двамата депутати е било мотивирано с "надделяващ обществен интерес, тъй като при редица пропуски в дейността на регулаторните органи, довели до фалита на КТБ и до редица неконкурентни практики, българското общество се интересува какво възнаграждение заплаща данъкоплатецът на служителите и ръководството на тези регулатори и как то кореспондира с реално свършената работа". След като не получили отговор, на 27 септември подали жалба.

На 1 октомври от КЗК "изразили устно становище", че заявление, подобно на това на Димитров и Славов вече е било подавано през 2012 г. и е било отхвърлено с мотива, че исканата информация представлява лични данни. Жалбоподателите обаче настояли, че тя не е служебна тайна, нито пък лични данни, както и че по закон възнагражденията в КЗК трябва да са публични.

Така се стига до решението на административния съд в София на 22 октомври, с което магистратите задължават КЗК да предостави исканата информация и осъждат Комисията да плати 20 лв. разноски по делото на двамата реформатори.

"Призовавам ги да не търсят хитринки с обжалвания и прочее, а да обявят исканата информация. Тези хора си отиват, но отивайки си, да постъпят накрая доблестно ", коментира Димитров, визирайки подмяната на състава на Комисията.

Двамата със Славов обявиха и че имат информация, че ВАС е отменил всяко едно решение на КЗК от началото на 2015 г. до юли. Което поставя под съмнение ефективността й. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.