Двама депутати осъдиха Комисията за защита на конкуренциятя (КЗК) заради отказа й да им предостави информация за това какви заплати и бонуси са раздавани на служителите й за 2014 г.

Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок са отправили питането си на по Закона за достъп до обществена информация на 17 юли, но вместо отговор в установения по закона срок от две седмици и дори по този, предвиждащ удължаване до месец, получили мълчалив отказ. Въпросите им са били свързани с "държавната тайна" каква е методиката за определяне на възнагражденията в КЗК и дали тя отчита реално извършената работа, както и какви основни заплати и бонуси са взели служителите за м.г.

Искането на двамата депутати е било мотивирано с "надделяващ обществен интерес, тъй като при редица пропуски в дейността на регулаторните органи, довели до фалита на КТБ и до редица неконкурентни практики, българското общество се интересува какво възнаграждение заплаща данъкоплатецът на служителите и ръководството на тези регулатори и как то кореспондира с реално свършената работа". След като не получили отговор, на 27 септември подали жалба.

На 1 октомври от КЗК "изразили устно становище", че заявление, подобно на това на Димитров и Славов вече е било подавано през 2012 г. и е било отхвърлено с мотива, че исканата информация представлява лични данни. Жалбоподателите обаче настояли, че тя не е служебна тайна, нито пък лични данни, както и че по закон възнагражденията в КЗК трябва да са публични.

Така се стига до решението на административния съд в София на 22 октомври, с което магистратите задължават КЗК да предостави исканата информация и осъждат Комисията да плати 20 лв. разноски по делото на двамата реформатори.

"Призовавам ги да не търсят хитринки с обжалвания и прочее, а да обявят исканата информация. Тези хора си отиват, но отивайки си, да постъпят накрая доблестно ", коментира Димитров, визирайки подмяната на състава на Комисията.

Двамата със Славов обявиха и че имат информация, че ВАС е отменил всяко едно решение на КЗК от началото на 2015 г. до юли. Което поставя под съмнение ефективността й.