Хиляди хора излязоха по улиците на Букурещ с искане да бъде наказан кметът на столичен район, дал разрешение за работа на смъртоносния нощен клуб, предаде БГНЕС.

32 са вече жертвите, около 200 са пострадалите при пожара в края на миналата седмица. Протестиращите носеха плакати „Срам за чиновниците”, „Корупцията убива!”, „Долу Понта!”, (премиерът Виктор Понта - б.р.), „Долу Опри" (вицепремиерът и вътрешен министър Габриеле Опри) „Пиедоне е престъпник” (Кристиан Пиедоне е кмет на района, където е фаталният нощен клуб).

Някои от протестиращите влязоха в сблъсъци с полицията, отцепила сградата на правителството и бяха изблъскани. Румънската прокуратура започна разследване срещу тримата собственици на нощния клуб „Колектив“ в Букурещ, където след пожар и паника загинаха или починаха по-късно до този момент 32 души.

Обвинението посочи вече, че клубът е бил в сграда на бивша фабрика и не е отговарял на нормите за безопасност, предвидени за такъв вид заведения. Разрешението за ползване е било за максимум 80 посетители, а в момента на пожара в клуба с площ 450 кв. м са се намирали около 500 души. Освен това вътрешните конструкции са били изградени от леснозапалими материали с цел икономия. Според лекарите броят на жертвите ще се увеличи още, тъй като 25 души от силно пострадалите 146 са в критично състояние. Още една млада жена почина във вторник. Специалисти от Израел и Франция са в Румъния, за да помогнат за лечението на пострадалите при инцидента.