Временната анкетна комисия ще предложи на парламента да свали депутатските имунитети на лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов и по второто искане на главния прокурор – за нахлуването им в НАТФИЗ от 23 октомври.

Комисията разгледа искането на Сотир Цацаров на закрито заседание. Шефът й Димитър Главчев (ГЕРБ) съобщи, че 10 депутати са гласували "за" предложението за задържането на Сидеров и Чуколов. Двамата представители на "Атака" са били "против", а двамата от БСП, както и Георги Ковачев от БДЦ са гласували "въздържал се". 

Не е ясно кога парламентът ще гласува исканията за сваляне на имунитета и задържането на двамата депутати. Все още не е изтекъл 14-дневният срок от внасянето на искането на главния прокурор, преди който според правилника на НС такова решение не може да бъде гласувано. Този срок изтича на 9 ноември, като дотогава депутатите сами могат да се откажат от имунитета си. Сидеров и Чуколов обаче вече заявиха, че няма да го направят.

Миналата седмица комисията се произнесе положително и по другото искане на Цацаров за имунитета на Сидеров - за среднощния скандал пред магазинче в центъра на София. Тогава Сидеров провокира напрежение с твърденията си, че в този клек-шоп се продават наркотици.