Представете си материал, който е 200 пъти по-здрав от стоманата, но е прозрачен, лек като сапунена пяна и може да бъде по-тънък от човешки косъм. Провежда ток, но не ръждясва и издържа на нагряване и на най-високите температури, които могат да се постигнат в нормални условия.

Този материал съществува и се нарича графен. Той може да промени изцяло цялата електронна индустрия, да създаде гъвкави телефони и таблети, електронно облекло и миникомпютри, които могат да следят вашите вътрешни органи и да ви информират когато нещо не е наред.

Въпреки че материалът беше открит преди десетилетие, започна да привлича вниманието през 2010 г., когато двама физици от Манчестърския университет получиха Нобелова награда за опитите си с него. В момента изследователите от цял свят се опитват да намерят начини за неговото производство в комерсиални обеми.

Китайски учени успяха да създадат графенов аерогел - ултра лек материал, който е само седем пъти по-тежък от въздуха. Кубичен инч от него може да балансира на върха на тревичка без да я накланя.

Според прогнозите на учени скоро с графен ще могат да се правят електронни компоненти, които са много по-тънки, бързи и леки от всичко, което сега се прави със силиций. С добавката, че ще са гъвкави и прозрачни.

Друга подробност е, че това е и най-ковкият материал. На практика една унция (28,3 г) от него може да се разтегне до площ, равна на футболно игрище, без да загуби качествата си. Освен това графенът може да се разтяга до 20% - нещо, което ще сложи край на счупените дисплеи на високотехнологичните играчки.

Графенът ще послужи и за създаването на нови батерии, с които смартфоните ще изкарват седмици с едно зареждане, а автомобилите ще въртят хилади километри. А самите телефони ще са тънки като лист и ще могат да се сгъват.

Около материала постоянно излизат новости. Наскоро китайски учени установиха, че когато тънък слой графен се подложи на непрекъснат поток от капки солена вода, той генерира електричество. Каква по-чиста енергия от това?

Учени от Калифорнийския университет Бъркли направиха слушалки, чиято мембрана е от графен. В резултат те постигнаха по-добър звук и от едни от най-скъпите устройства.

Но пред графена има още един проблем - материалът може тотално да промени бизнеса на технологичните компании. Което означава, че те няма да са склонни бързо да го въведат, защото ще трябва да правят нови производствени линии и съответно, сериозни разходи. Така че още дълго време този материал ще остане в научните издания и заглавията на медийните публикации.