Новият, появил се преди дни акционер на БТК - руснакът Дмитрий Косарев, е изпратил писмо до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Борисов, в което сигнализира за "опита за незаконна продажба на БТК" и ги призовава да попречат на сделбката.

На 30-ти октомври руският вестник "Коммерсант" съобщи, че Косарев е вече собственик на 43% от телекома. Компанията твърди, че притежава и другият голям пакет от акции - 33% за собственик на които се смята руската банка "ВТБ Капитал".

"Тези 33% също са моя собственост, тъй като още Цветан Василев изцяло се разплати с компанията Crusher за тези акции по суап на обща възвращаемост”, обясни бизнесменът, като увери, че има документи, доказващи твърденията му.

Пред "Коммерсант" новоназначеният собственик на БТК Косарев обвинява инвестиционната банка в "рейдърско придобиване (б.р., "превземане") на компанията". Затова и сезира главния прокурор.

"Възнамерявам да подам искови молби до всички приложими юрисдикции като изисквам от всички участващи в това незаконно действие лица да ми компенсират нанесените в качеството ми на акционер щети“, пише той в писмото. "Възмутен съм, че досега българските власти не са реагирали по никакъв начин на действията на българските мениджъри на VTB Capital, които използват своето положение за незаконно присвояване на компанията."

Любопитната информация за новия собственик дойде в момент, в който базираното в Лондон инвестиционно звено на ВТБ се опитва да продаде компанията на нов инвеститор. "ВТБ Капитал" инициира сделката в качеството си на агент по мостов заем от 150 млн. евро, който е отпуснат на собственика на БТК InterV. Плащането по него трябваше да се осъществи през май, но парите така и не бяха преведени от Цветан Василев, който вече не може да разчита на "касичката" КТБ.