Социално-демографската картина, която очертават екзитполовете на "Алфа рисърч" в три от основните и много оспорвани областни градове, е доста любопитна. 

Плевен 

90 на сто от ромите за Димитър Стойков

В Плевен, спечелен драматично от Реформаторския блок и превърнал се в болката на ГЕРБ на тези избори, загубилият кандидат Димитър Стойков е привлякъл мощно гласовете на турци и роми. Според данните от екзитпола от гласувалите турци 69,2 на сто са пуснали бюлетина за Стойков. Още по-единодушни са в предпочитанията си ромите. 90 на сто от тях са гласували за вече бившия кмет. 10% са за кандидата на РБ Георг Спартански.

Друга любопитна подробност - Спартански е предпочитаният от социзбирателите кандидат. (Все пак нужна е уговорката, че при балотаж, в който липсва кандидат на БСП, е нормално да излязат да гласуват основно соцсимпатизанти, водени от протестния вот, които в абсолютни числа не са значим процент от гласувалите). 75,4% от хората, които на парламентарните избори са гласували за БСП, сега са дали вота си за Спартански. Точно по-обратния начин са действали избирателите на ДПС. 81,8% на сто от тях са гласували за Димитър Стойков.  Той събира логично и мнозинството от гласовете на хората, подкрепили ГЕРБ през 2014 г. Дори и в тази група обаче има отлив към Спартански - повече от една трета (36%) избират кандидата на РБ.

Той събира и преимуществено гласовете на привържениците на другите партии - 89% от тези на ПФ, 77,8% от ББЦ, 70,7% от "Атака", АБВ- 75%.

Пловдив

Въпреки официалната подкрепа от РБ за Тотев, привържениците на Блока са гласували за Атанасов

До късно през нощта не беше ясно кой е новият кмет на Пловдив заради много близката разлика между Иван Тотев от ГЕРБ и Славчо Атанасов от ПФ.

Как изглежда картината от екзитполовете в зависимост от етническите и партийните предпочитания на хората, гласували за двамата кандидати.

53,6% на сто от гласувалите турци са пуснали бюлетина за Тотев, 46,4% за Атанасов. При ромите превес има Атанасов - 56,5% от тях. 43,5% са гласували за Тотев.

Логично, 86,6 на сто от гласоподавателите на ГЕРБ са избрали Тотев. Атанасов обаче е предпочитан от всички останали. Той е кандидатът на привържениците на БСП - 92,8 на сто от тях са гласували за него, почти толкова, колкото са и привържениците на ПФ, чийто кандидат е Атанасов (92,3%).

Въпреки че официално от РБ обявиха, че подкрепят за втория тур Тотев, симпатизантите на Блока масово са гласували за Атанасов (63,2%). 

За бившия кмет на Пловдив и сегашен депутат са гласували и 84,4% от симпатизантите на ББЦ, 84,3% на "Атака", на АБВ е по-скромно - всеки втори. 76% от негласувалите на парламентарните избори през 2014 г. също са предпочели Атанасов.

 Хасково

ДПС гласува под строй за Беливанов

Добри Беливанов е предпочитан и от българи, и от турци, и от роми. 76 на сто от българите, 81,7% от турците и 64,3% от ромите са гласували за кандидата на ГЕРБ, който детронира дългогодишния кмет на Хасково Георги Иванов.

Привържениците на БСП не са имали изявен фаворит, показват данните. 47,7% от тях са гласували за Георги Иванов, 52,3% за Беливанов. 

Друга е картината при ДПС. Там има един фаворит и неговото име е Беливанов. 82,4% от симпатизантите на ДПС са гласували за него. Вероятно и това е част от обяснението за победата на кандидата на ГЕРБ в Хасково. 

Макар и с много въпросителни РБ подкрепи Георги Иванов за нов мандат. Тази колебливост се вижда и в гласуването от привържениците на Блока. 65,3% са гласували за Иванов, но доста - 34,7% са избрали кандидата на ГЕРБ. 

Другите партии- 70,8% от привържениците на ПФ са гласували за Беливанов, 53,7% от тези на "Атака" и 79% от ББЦ. При АБВ картината е малко по-различна. 57% са подкрепили досегашния кмет. 54% от негласувалите също са били за Иванов.