Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Г-н Кънев, истина или опорна точка е слухът, че структури на ДСБ искат оставката ви заради слабите изборни резултати на партията ви?

Не съм чул такова искане, така че явно е интрига.

Как оценявате представянето на ДСБ в рамките на Реформаторския блок, предвид факта, че реално кандидати на ДБГ стигнаха до балотажи и то в областни градове?

Деленето на партии в рамките на Блока е грешка, която от две години нито веднъж не съм допускал. Нито в кампания подбирам кого да подкрепя по партиен принцип, нито после работя с хората така.

Като говорим за подкрепа, защо решихте да ударите едно рамо на Иван Тотев (ГЕРБ) в Пловдив, въпреки че обсъждахте подкрепа за Славчо Атанасов (Патриотичен фронт). И мислите ли, че ако бяхте подкрепили Атанасов, може би щеше да си набави тези около 1500 недостигащи му гласа, за да спечели.

Очевидно е, че решихме изборите в Пловдив, както и в Шумен, Разград, Ловеч... За Пловдив имаше единно решение на местната структура на Реформаторския блок и на групата в Общинския съвет.

Да се върнем на коалиционните въпроси в РБ. Преди местния вот анонсирахте нуждата от нова управленска формула - нови структури и пр., като идеята бе да се стъпи на индивидуалните резултати от местния вот. Очаквате ли ДБГ да има претенции за повече представителност предвид личните й изборни резултати?

Отговорих вече на този въпрос. Иначе хубавото е, че в момента РБ има реална, жива база от хора по места, които са получили лично доверие от избиратели. Всеки един от тези хора има своето място и тежест. Партиите трябва да престанат да си мерят нулите, а да отстъпят власт на хората с подкрепата, независимо от коя партия са.

Битката за Плевен беше буквално кървава и остави привкус за ритане по кокалчетата между партньорите в управлението ГЕРБ и РБ. Бойко Борисов сякаш беше много обиден на статуса на Петър Москов "Ваше превъзходителство, Плевен падна". Дотолкова, че да обяви, че умишлено е оставил града на Блока. Така ли беше?

Не, на терен сблъсъкът е бил тежък, в това число със странни резултати в някои секции. Но това е нормално - на местни избори структурите само частично слушат централата. Ще дам примера с Левски и Свищов, където подкрепата на Борисов не се превърна в гласове. Сигурно в ГЕРБ имат обратни примери. 

А реакцията на статуса не смятам да коментирам. Безспорно е обаче, че за ГЕРБ е ново предизвикателство ние да станем втора политическа сила. Ново и трудно. Въпреки значителното им превъзходство.

Кой на кого трябва да се извини за грубия тон, черния PR и пр. по време на кампанията - ГЕРБ на РБ или РБ на ГЕРБ?

Мисля, че кампанията е зад гърба ни, за извинения не е уместно да говорим. Поздравяваме победителите и работим.

Имате ли "усещането", че ДПС се отдръпна по места в полза на ГЕРБ?

Нямам секционен анализ. Аз видях, че на места играха формат "Орешарски" - с БСП и "Атака". Естествено, на места и с ГЕРБ. Като цяло ДПС има голям спад.

И все пак напоследък ДПС натъртва, че властта на Блока не отговаря на претенциите и изборните му резултати. От друга страна Борисов се изказва в защита на Движението - да не го нападаме, да се вслушваме в него. Виждате ли някакво съглашателство между ГЕРБ и ДПС?

На ДПС плановете се провалиха на тези местни избори. А РБ доказа, че присъствието във властта не е стечение на обстоятелствата, а политическа закономерност.

Предвид вчерашната заявка на Борисов, че никой не може да му извива ръцете за президентска номинация, защото ГЕРБ е силната на деня, очаквате ли да издигне партиен кандидат, а не общ десен, както вие предложихте? И дори обявихте собственото си намерение да участвате в битка за "Дондуков" 2.

За президентските избори ще говорим тепърва. За мен е важно те да водят страната на дясно, към ускоряване на реформите и защита на националния интерес в ЕС и НАТО.

Ключови думи

Коментари

DogWoman

Ето това за Пловдив вече е обидно, Кънев! В Пловдив така ги "решихте", че за малко да се върне патРеотичното ЗКПЧ! Поне мълчи, в Пловдив така яко се оплякахте, че дълго ще вони!

Нещо много си се объркал, всички в Пловдив знаят, че Славчо е червен и получи подкрепата на комунистите и селяните.

Радев

За Пловдив - срамота!

...

Във Видин РБ игра заедно с мангалите и ДПС, без някой дори да им иска подкрепата. Доста унизително...

рИформатор

По-полека с демагогията, Кънев! В Пловдив наистина много се изложихте. Не стига, че подкрепихте един полуграмотен ренегат от ГЕРБ с едносричков изказ, но с болни амбиции за власт, а и след декларативната подкрепа за някакво си анонимно дясно, твоите измислени "лидери" си гласуваха за близкия до сърцата им популист Славчо.

cos

Президентството е пета глуха. Радане има още много работа да се върши.

Николай I

За сведение на членовете и симпатизантите на ДСБ, които не са министри, депутати или общински съветници: от интервюто на лидера ви следва, че вълчевци, каролевци, настимировци и други подобни мискини ще продължат да ви скачат по главите, ама вие ще трябва да си траете, защото подобно на Р.К. притежавате висока политическа култура и афинитет към историческите компромиси. Е, може да помърморите малко във фейсбука, но с мярка и само пред най-близки съратници, защото няма нищо по-важно от единството в дясно, на което се крепи лелеяната съдебна реформа, която разделяйки ВСС на съдийска и прокурорска квоти ще осигури мирния просперитет на многострадалния ни народ. Може да ви се наложи да изключите Костов от ДСБ, след като сам не сеща да напусне, но това ще бъде с цел да укрепите доверието сред партньорите. Това ще се хареса и на ББ, пък следващия път може да ви покани в Арена "Армеец" на предизборен митинг на ГЕРБ, а там ще можете да си вземете тениски и кибритчета с лика му. Не е за изпускане. А, за малко да забравя да ви поздравя с грандиозната втора Плевенска епопея, където един господин с антично име, Спартански ли беше, Коринтски ли беше, а може би Критско-Минойски, превзел града и сега щял да го реформира. Дано поне Москов да си сменил бельото, че е не хубаво цял ден да ходи подмокрен.

Развеселен

леле, само три кмета му трябваха да се накокошини целия

Мариана

Не знам как е в останалите общини, но в Пловдив специално РБ няма заслуги за победата на ГЕРБ, тъкмо обратното - опита се всячески да я осуети.

Цвети

Резултат 2 на 32. Когато фактите говорят, Радан трябва да замълчи и да се държи за Бойко, а не да го ядосва.

разочарован

Радане, как се чувстваш като изтривалка на Слънчо Борисов? Вече правите вашите "исторически" компромиси с новото БКП (познато още като ГЕРБ) само и само да сте във властта. Мечтите за реформи бързо се изпариха...

zakkwylde

С известно съжаление трябва да обобщим: не-ка-дър-ник.

Мръсник!

"Не съм чул такова искане, така че явно е интрига." Ще чуеш мръснико! Нищожество подкупно. Съсипа най организираната, истинска и принципна дясна партия - ДСБ. Затова се провали навсякъде, където можа, защото истинските членове на партията, тези, които я основаха и работеха убедено я няпуснаха и не гласуват. Не гласуват и с "отвращение", както за измамника Софиянски. Но, идва видов ден!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.