Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган спечели подкрепата на 49,3% от избирателите, сочат данните от яването на над 99% от бюлетините. Така тя ще получи 316 места в парламента, което е абсолютно мнозинство и й дава възможност да направи самостоятелно правителство. Необходимият минимум за това са 276 места.

Рискът на Ердоган успя 

След като при предишните избори през пролетта неговата партия не успя да сглоби кабинет и да управлява, президентът насрочи извънредни парламентарни избори. И този път спечели, въпреки всички предварителни прогнози. ПСР успя да увеличи резултата си с цели 8,4%, докато повечето от проучванията на общественото мнение сочеха не по-голям от 4% ръст на подкрепата за пропрезидентската формация. Партийният лидер и премиер Ахмед Давутоглу обяви изборите за "победа на народа и демокрацията" и призова за започване на работа за подготовка на новата конституция на страната, която вероятно ще я превърне в президентска република, каквато е мечтата на Реджеп Ердоган.

Давутоглу в Коня.

Опозиционната Републиканска народна партия получи 25,4% от гласовете (на изборите през юни - 24,9%), Партията на националистическото действие също загуби подкрепата, като сега има 12% (срещу 16,2% през юни). Прокюрдската Народна демократична партия преодоля с малко изборната бариера от 10 процента и получава 10,6%. На изборите на 7 юни за нея гласуваха 13% от избирателите. Следващите парламентарни избори в Турция би трябвало да са през 2019 г.

Резултатът на ПРС звучи като ярък и значим реванш за 61-годишният Ердоган, определян като ислямско-консервативен политик, пише БГНЕС. На 7 юни неговата партия загуби тоталния контрол върху парламента, който държеше от 13 години и отложи мечтата му да поеме в ръцете си "суперпрезиденство” върху страната. Точно заради това силният човек на страната предизвика нови предсрочни избори, уверен, че ще промени резултата. "Днес е ден на победата", така приветства резултатите министър-председателят в оставка и лидер на ПСР Ахмет Давутоглу. Той бе в своята „крепост” – град Коня. "Днес няма губещи, а само победители", добави той обаче, като протегна ръка към своите съперници. Същевременно резултатът от изборите дава възможност да продължи пълзящата от 13 години насама реислямизация на страната.

Привържениците в прокюрдската партия влязоха в бой с полицията.

Десетки демонстранти стреляха във въздуха в Диарбекир, издигнаха барикади и запалиха гуми пред местния щаб на НДП. Гласовете на кантар за прокюрдската паритя изнервиха нейните поддръжници и засилиха опасенията от манипулации. "Ако НДП остане под 10%, ще има война", крещяха хората. Затова срещу тях бяха хвърлени спецчасти и използвани водни оръдия.

Страх от нестабилност

"Аз съм напълно разочарован, но тези резултати показват, че хората се приспособяват твърде добре към настоящата ситуация", казва студентът по право в Истанбул Севим. „Народът получава правителството, което заслужава", добавя той. "Страхът от нестабилност в Турция, добавен към стратегията на Ердоган да се представи като „силният човек, който може да ви защити”, надви”, коментира от своя страна анализаторът Сонер Кагаптай от Вашингтонския институт в профила си в „Туитър”. В напрегната атмосфера, белязана от възобновяването на кюрдския конфликт и джихадистката заплаха от Сирия, Ердоган и Давутоглу се поставиха в позиция на единствени гаранти на единството и сигурността на страната по линията "ПСР или хаос". "Тези избори бяха необходими заради несигурните резултати от гласуването на 7 юни" обяви Ердоган в неделя, докато гласуваше заедно със семейството си в Истанбул. "Очевидно е колко много е важна стабилността за нашата страна", добави той.

От изборите на 7 юни политическият климат в Турция бе силно напрегнат. През юли въоръженият конфликт, който противопоставя от 1984 година кюрдските бунтовници от ПКК на турските сили за сигурност, бе възобновен в югоизточната част на страната с кюрдско мнозинството и погреба крехкия мирен процес, започнал преди три години. "Насилието на ПКК изглежда струва много на НДП и донесе победата на Ердоган”, оплака се бившият депутат Айкан Ердемир. Самоубийствената атака преди три седмици в Анкара, предприета от двама атентатори близо до групировката „Ислямска държава”, която уби 102 души, също събуди страха в Турция от джихадисткото насилие, идващо от Сирия. Това влошаване на ситуацията със сигурността все повече притеснява западните съюзници на Анкара, като се започне с Европейския съюз (ЕС), изправен пред нарастващ поток от бежанци, предимно сирийци, и идващ от Турция.

Пред лицето на властовата концентрация, съперниците на Ердоган призоваха избирателите да накажат авторитарния уклон, илюстриран отново тази седмица със зрелищна полицейска акция срещу централите на два телевизионни канала, близки до опозицията. "Той вижда себе си като духовен лидер на халифат" бе обявил преди изборите лидерът на НДП Селахатин Демирташ. "Някои искат да се възстанови султаната в тази страна, не го позволявайте!", призова политическият му колега от Републиканската народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу. Отдавна приветстван като човека на турското икономическо чудо, Ердоган се превърна от времето на бунтовете в Гези през 2013 г., в противоречива и осъждана от мнозина личност заради силовите му методи. Но той остава много популярен в страната. "Ние вярваме в него, имаме му доверие и с помощта на Бога, можем да успеем във всичко”, приветства го Ясин Аслан, един от ликуващите поддръжници по улиците на Истанбул. "Сърцето ми ще бие за ПСР до края", добавя Джемиле Байрак, забулена 40-годишна жена.

Радост в Истанбул.