Вече е официално - ремонтът на столичния Зимен дворец на спорта ще излезе 40 833 333 лева. Тази, според в. "Дневник", е окончателната цена на възложителя - Министерство на младежта и спорта. Сега предстои да се намери изпълнител и реконструкцията да започне. Твърди се, че ще тръгне през лятото.

На първо четене сумата е намалена и това е добра новина. На едно от последните си появявания пред медиите спортният министър Мариана Георгиева обяви, че в арената в Студентски град ще бъдат хвърлени към 50 милиона лева, може би дори 55. 

Зимния плаче за ремонт и това се вижда дори само, ако си ходил на свободна пързалка там. Заради рушащата се зала едва не изгубихме световно по фигурно пързаляне за юноши и девойки. Оттук насетне обаче валят въпроси.

41 милиона си остават твърде висока цена.

Независимо че инсталациите за леда струват скъпо, че на практика почти всичко ще се гради наново, че арената ще стане модерна, по-функционална и удобна. 41 милиона са почти наполовина от "Арена Армеец", вдигната от нищото. И способна да приеме доста повече и по-разнообразни събития, не само заради капацитета от 12 000-15 000 места. Да не говорим, че ще трябва да се платят милиони левове неустойки на заведенията в "двореца". Нищо чудно по този начин те поне да излязат на печалба... 

Един пример: в Кьолн, Германия, в момента се строи съоръжение, което включва зали за фигурно пързаляне и бързо пързаляне с кънки и плувни басейни за... 25 милиона евро! Вдигат го на мястото на стара зимна арена, която е разрушена и са почнали от кота "нула". И ще се използва само за спорт, дискотеки не се предвиждат! 

Интересна работа...

Ясно е, че настоящото правителство също иска да се пъчи със зала, но не и ли цената твърде солена?! И в името на спорта ли е тя, след като се очертава за година и половина дисциплините хокей на лед, фигурно пързаляне и шорттрек да делят пързалката на "Славия". Единствено нея, тъй като поне по последни информации, ремонтът на Зимния и малката му помощна пързалка ще тече едновременно. Личности от въпросните спортове опитаха да се преборят това да стане поетапно, като по този начин поне няма да се бутат всички в "Овча Купел" като в дядова ръкавичка. Те и без това са цъфнали и вързали, а сега бавната им смърт просто ще се ускори. А много хора от квартали като "Дървеница", "Дружба", "Младост" и т.н., свикнали да се пързалят за удоволствие в Студентски град, едва ли ще пътуват до другия край на София за хобито си.

Ето как се удрят не само професионалният и детско-юношеският спорт, а също масовият.

Нали уж от последните два трябва да се направи широка пирамида и за така нареченото, но в България май обречено, "високо спортно майсторство". Пирамида да не се бърка с фолк химна "Пирамиди, фараони" и измамните финансови пирамиди, дето май пак се завръщат. Макар че не се знае какво ще излезе накрая и от ледените дебри на Зимния...

За "спортни пирамиди", развиване на масов спорт, връщане на спортните училища и т.н. и т.н., говорим след неуспешни олимпиади, като последните в Сочи и Лондон. Тогава се пишат едни тежки анализи и се дават умни предложения, но всичко си остава дотам. А се шокираме от изследвания как почти всяко второ българче е скарано със спорта, как подрастващите затлъстяват и се обездвижват пред компютрите. 

Какво би могло да се направи като алтернатива?

Много просто - Зимния да се ремонтира за доста по-малко пари. Ако изобщо се ремонтира. В страни като САЩ, Канада, Русия, Чехия и т.н. има готови образци - малки зали с лед, трибуни и съблекални. На тях целогодишно, или поне през по-голяма част от годината, се практикуват хокей, фигурно и шорттрек. Хората се пързалят свободно и шансът някое дете да се запали по един от трите спорта или просто да си кара кънки за кеф, е значително по-голям. Няма прикрепени заведения. Тези арени са квартални и в най-лошия случай една от тях излиза към 5 милиона. Сами си направете сметка колко такива могат да се вдигнат в София, Варна, Пловдив, Бургас и т.н. за 40 милиона.

Ала в България отдавна не се мисли за спорт по начина, по който хората модерно мислят и на Запад, и на Изток. Идеята е да се режат ленти. Щото и "Арена Армеец" поне до момента е почти излишна зала. Ако не са концертите, тя ще хване паяжини. Една Световна лига по волейбол, мотори, голям тенис турнир и още някое и друго спечелено първенство или турнир просто не стигат. Изброяваме тези събития на пръстите на едната ръка. Дори малката спомагателна заличка не се ползва "на макс", тъй като наемът й е доста висок. Така "Арена Армеец" просто стои красиво до "Цариградско шосе" и приютява отвреме навреме Лейди Гага или Iron Maiden. Нищо чудно същото да се случи с новия Зимен дворец, ако дотогава изобщо са останали зимни спортове.

Ще завърша с една история.

Преди години гостувах на приятел в Канзас, САЩ. Той ми показа новата им кокетна и 20-хилядна зала - "Спринт сентър". Имайте предвид (за онези, които не знаят), че града Канзас не разполага с професионални отбори в големите лиги на спортовете от "голямата четворка", които се играят в зали - баскетбол и хокей. А университетските и много популярни KU и KS си имат свои арени. Излиза, че "Спринт сентър" също стои празен и самотен? Ами не точно! Той постоянно приема събития, в това число и концерти. Като влезеш там, можеш спокойно да си прекараш деня с кошове и баскетболни топки, да се снимаш с идоли, да се забавляваш по всевъзможни начини. Има и музей на колежанската баскетболна слава на Америка. Въпрос на мениджмънт. 

Това, което ме впечатли, бяха хора, излезли в обедна почивка, за да похвърлят в коша. Бяха оставили саката, тук там се виждаше и някой сандвич. Похвърляха 30-40 минути по ризи и вратовръзки и се върнаха на работните си места. Ето това няма да видиш в "Арена Армеец" или Зимния. За жалост. Скъсахме със спортните си навици. Но и държавата не прави нищо, за да ни върне към тях.