Русия продължава строежа на газопровода "Южен поток" независимо от резолюцията на Европейския парламент за прекратяване на участието на ЕС в проекта, съобщи УНИАН.

"Осъществяването на този проект е на основание на международни споразумения, подписани между Руската федерация и страните, които участват в него", заяви министърът на енергетиката Александър Новак на пресконференция в Москва.

Той подчертава, че съгласно нормите на международното право никой не може да прекрати реализацията на международни съглашения.

В четвъртък стана ясно, че липсват тръбите, на които на 31 октомври м.г. беше направена показната заварка на старта на проекта в България край монтанското село Расово. Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обясни, че демонтажът е станал в средата на ноември, за да не бъдат отмъкнати от местни жители и предадени за скрап.

Междувременно ИТАР-ТАСС, съобщи, че на предстоящата среща между турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз със зам.-президента на "Газпром" Александър Медведев може да бъде обсъждано отклонение на газопровода Южен поток.

"Южен поток" е проект за пренос на природен газ от Русия до Италия. В него акционери са руската "Газпром" (50%), италианската Eni (20%), френската EdF (20%) и германската Wintershall (15%).

Руският президент Владимир Путин даде старта на строителството на морския участък от "Южен поток" на 7 декември 2012 г.

Газопроводът ще се състои от четири тръби, всяка с капацитет от 15.57 милиарда кубически метра. Първата от тях се очаква да бъде пусната в края на 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда кубика газ годишно) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро.

Газопроводът е с обща дължина от 2380 км, от които около 930 км са под вода. Началото му е в Джубга в руския Краснодарски край и преминава по дъното на Черно море до Варна. На Балканския полуостров се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия).