Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Висшият представител на властта в Германската демократична република (ГДР), чиито думи доведоха до премахването на Берлинстата стена през 1989 година, почина на 86-годишна възраст.

Една негова дума - „незабавно“, кара десетки хиляди жители на Източен Берлин да се отправят към разделената от стена западна част на града. Намерението на властите било да премахнат постепенно ограниченията за пътуване, но Гюнтер Шабовски променил историята вероятно без да има това намерение.

"Незабавно“

На 9 ноември 1989 година той се изправя пред световните медии на пресконференция, за да обяви взетите от правителството решения. Постепенното вдигане на забраната било неизбежно заради вълната от източногерманци, които вече напускали през границата с Унгария. Плановете били новината да бъде съобщавана „на порции“.

Когато г-н Шабовски обаче бил попитан от кога влизат в сила промените, той отговорил:

„Изглежда, доколкото знам... веднага. Незабавно.“

Това било достатъчно, за да изкара хиляди от домовете им, които се отправят към Бранденбургската врата. По-малко от година по-късно Германия е вече обединена след 45-годишно разделение на Източна и Западна.

През 1997 година Гюнтер Шабовски бе осъден на 3 години затвор за участието си в политиката на Източна Германия да стреля по всеки, който се опитвал да избяга на Запад. Година по-късно бе помилван.

През 2009 година той издаде автобиография, в която обяви режима за „фатално сбъркан“.

Ключови думи

Коментари

mardafi

Що за простотия - гнусните болшевишки журналя нямат срам. Всеки знае, че стената бе съборена от думите на великия Роналд Рейгън.

SRQBoyboy

Каква е тази полюция? Ми то ще трябва тогава да се пише некролог и за Йордан Йотов и т.н.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.