Висшият представител на властта в Германската демократична република (ГДР), чиито думи доведоха до премахването на Берлинстата стена през 1989 година, почина на 86-годишна възраст.

Една негова дума - „незабавно“, кара десетки хиляди жители на Източен Берлин да се отправят към разделената от стена западна част на града. Намерението на властите било да премахнат постепенно ограниченията за пътуване, но Гюнтер Шабовски променил историята вероятно без да има това намерение.

"Незабавно“

На 9 ноември 1989 година той се изправя пред световните медии на пресконференция, за да обяви взетите от правителството решения. Постепенното вдигане на забраната било неизбежно заради вълната от източногерманци, които вече напускали през границата с Унгария. Плановете били новината да бъде съобщавана „на порции“.

Когато г-н Шабовски обаче бил попитан от кога влизат в сила промените, той отговорил:

„Изглежда, доколкото знам... веднага. Незабавно.“

Това било достатъчно, за да изкара хиляди от домовете им, които се отправят към Бранденбургската врата. По-малко от година по-късно Германия е вече обединена след 45-годишно разделение на Източна и Западна.

През 1997 година Гюнтер Шабовски бе осъден на 3 години затвор за участието си в политиката на Източна Германия да стреля по всеки, който се опитвал да избяга на Запад. Година по-късно бе помилван.

През 2009 година той издаде автобиография, в която обяви режима за „фатално сбъркан“.