Полиция неколкократно е проверявала депутата от Реформаторския блок (РБ) Настимир Ананиев, докато наглеждал нормално ли протича изборният процес в столичния район Нови Искър. Проверките били "по нареждане от началниците".

Това разказа самият Ананиев, който днес с екипа си обикаля района. За битката за кмет на Нови Искър бе дадена заявка, че ще е кървава още миналата седмица, когато на кандидата на РБ и на негови близки бяха подпалени три автомобила, а щабът на коалицията бе изпотрошен.

Първоначално на Ананиев му направило впечатление, че в района имало джипове на жандармерията. Униформените му обяснили, че получили сигнали за купуване на гласове и това налагало присъствието им.

Депутатът станал свидетел от разстояние на това как активист на партията слязъл от колата си и моментално бил проверен от полицаи, след като те направили справка в някакво тефтерче. Той и хората му се намесили, попитали защо и в резултат също били проверени. На продължилите настойчиви въпроси, Ананиев получил отговор: "Имаме нареждане от началниците".

"Тръгнахме си от Кътина и минути след това, на разклона с Нови Искър пак ни спряха, за нова проверка", разказва Ананиев. 

По думите му до момента не е забелязал някакви нередности при протичането на самия изборен процес, но пък не е получил адекватен отговор за това как униформените проверяват, има ли списъци с определени лица в тефтерчето, които трябва да бъдат проверени и по чие разпореждане се спират те.

От щаба на Блока се оплакаха и че вчера икономическа полиция е проверявала магазинчета в района, собствениците на които са сложили на публично място агитационни материали на коалицията. 

Днес, на втори тур, за този така драматичен столичен район се борят Даниела Райчева (ГЕРБ) и Владислав Владимиров (Реформаторски блок).