Не вярвам на очите си. Парче от нос Калиакра е предложено за продан на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители. Още по-невероятно е, че то е 100% частна собственост. Става дума за уникалния ресторант "Калиакра", разположен в естествена пещера, който се намира там, където свършва пътят на природната забележителност.

Ресторантът е вграден в естествена двуетажна пещера.

Ресторантът е на има-няма стотина метра от края на носа. За да стигнете до него даже трябва да си платите билет за вход преди да преминете през масивната каменна арка на каменната крепостна стена.

Отвсякъде е заобиколен от държавна земя, като има статут на защитена територия, държавен резерват. От неговата тераса често се виждат и стада от делфини.

Каменният път на нос Калиакра свършва точно до гостилницата.

За обекта с обща разгърната застроена площ от 662 квадратни метра наддаването започва от цена 311 175 лева. Процедурата се води от частния съдебен изпълнител Николай Петров Ников с офис в Каварна, като офертите се приемат от 28 април до 17 ч на 28 май. До публичната продажба се е стигнало след два запора на имуществото на "Лиакра", които са наложени по искане на варненската фирма "Архис проект" за непогасени задължения в общ размер на 133 778,61 лева.

Ресторантът е собственост на регистрираната в София фирма "Лиакра ЕООД". Тя от своя страна е собственост на регистрираната в Каварна фирма "Зеленка" ООД. На практика целият капитал на "Лиакра" се състои от ресторанта, оценен на 417 400 лв., който "Зеленка" е апортирала в дружеството. Собственици на "Зеленка" са трима души - Радостин Атанасов, Атанас Атанасов и Иван Стаменов. Според публикации в пресата Радостин Атанасов и Атанас Атанасов са от близкото до нос Калиакра село Българево и имат мидена ферма.

Гледката от ресторанта е уникална.

Но пред продажбата на парче от едно от най-красивите места на България има някои въпросителни. Според един от собствениците на "Зеленка" - Радостин Атанасов, ресторантът вече не се продава!

"Имаше едно объркване, едно дело, няма проблем. Не се продава, няма такова нещо". Това коментира пред Клуб Z Радостин Атанасов.

"Не мога да коментирам, съжалявам", каза частният съдебен изпълнител Николай Ников. "След празниците ще видим каква е ситуацията", добави той.

А как компанията "Зеленика" е станала собственост на уникалния пещерен ресторант?

"Купихме го с нотариален акт от "Балкантурист", казва Радостин Атанасов.

Засега не е ясно дали офертата ще бъде свалена от сайта. Преди няколко години по подобен начин ОББ пусна за продажба два самолета - "Чесна" и "Лиърджет" на компания, свързана с бизнесмена Васил Божков заради необслужван кредит, но след няколко дни тя беше махната.