Софийската лекарска колегия предложи разделянето на здравните пакети да влезе в сила от началото на 2017 г., тъй като нормативната база за тяхното действие не е готова, съобщи БНР.

Депутатите приеха през юни предложението на здравния министър Петър Москов за разделяне на здравните услуги в три пакета – основен, допълнителен и спешен. Заболяванията, за които Здравната каса ще заплаща напълно – основният пакет, както и тези, за които ще се доплаща – допълнителният пакет, ще се определят от здравния министър. Списъкът ще може да се актуализира веднъж годишно.

Здравното министерство вече публикува проект на наредбата с клиничните пакети в основния и допълнителния пакет. Само 3 диагнози са извадени в допълнителния пакет, а 63 фигурират както в основния, така и в допълнителния.

Клиничните пътеки, при които ще има само планов прием или за лечение веднага ще се доплаща, са „Оперативни процедури при инконтиненция на урината“, „Хирургични интервенции за затваряне на стомах“ и „Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия“.

63 клинични пътеки са записани както в основния, така и в допълнителния пакет. Изборът ще става в зависимост от състоянието на пациента. Ако заболяването е в остра фаза, той ще бъде лекуван веднага, а ако не - лечението ще бъде отлагано до два месеца.

В основния пакет влизат детското и майчиното здравеопазване, спешните състояния, онкологичните заболявания и всички общественозначими заболявания.  За тях пациентите няма да чакат.

Общият брой на клиничните пътеки е намален от 311 на 262. Повечето от останалите са изведени в доболничната помощ.

Предвижда се личните лекари да правят график на посещенията за профилактичните прегледи на своите пациенти, както и да подготвят здравно досие на всеки и да преценят дали попада в рискова група.

В наредбата на здравния министър Петър Москов обаче не е включена идеята всеки здравноосигурен да има право на индивидуален брой услуги в зависимост от здравния му статут. Освен това, пациентите все пак ще трябва да заплащат за медицински изделия и за лекарства, както и досега.

Здравните пакети станаха основна тема на разговор на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС).

Лекарите обявиха, че се притесняват да не бъдат извадени от преговорите със Здравната каса за клиничните пътеки. Те обясниха, че в изготвения от финансовото министерство проект за Закона за бюджета на Здравната каса за следващата година е заложено прекратяване на договорните отношения между НЗОК и Лекарския съюз.

Затова по време на събора лекарите приеха декларация, в която те настояват промените да не бъдат приемани.

От БЛС обявиха, че ако промените бъдат приети, те ще се откажат да участват в преговорите със Здравната каса.