Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Софийската лекарска колегия предложи разделянето на здравните пакети да влезе в сила от началото на 2017 г., тъй като нормативната база за тяхното действие не е готова, съобщи БНР.

Депутатите приеха през юни предложението на здравния министър Петър Москов за разделяне на здравните услуги в три пакета – основен, допълнителен и спешен. Заболяванията, за които Здравната каса ще заплаща напълно – основният пакет, както и тези, за които ще се доплаща – допълнителният пакет, ще се определят от здравния министър. Списъкът ще може да се актуализира веднъж годишно.

Здравното министерство вече публикува проект на наредбата с клиничните пакети в основния и допълнителния пакет. Само 3 диагнози са извадени в допълнителния пакет, а 63 фигурират както в основния, така и в допълнителния.

Клиничните пътеки, при които ще има само планов прием или за лечение веднага ще се доплаща, са „Оперативни процедури при инконтиненция на урината“, „Хирургични интервенции за затваряне на стомах“ и „Високотехнологична асистирана с робот гинекологична хирургия“.

63 клинични пътеки са записани както в основния, така и в допълнителния пакет. Изборът ще става в зависимост от състоянието на пациента. Ако заболяването е в остра фаза, той ще бъде лекуван веднага, а ако не - лечението ще бъде отлагано до два месеца.

В основния пакет влизат детското и майчиното здравеопазване, спешните състояния, онкологичните заболявания и всички общественозначими заболявания.  За тях пациентите няма да чакат.

Общият брой на клиничните пътеки е намален от 311 на 262. Повечето от останалите са изведени в доболничната помощ.

Предвижда се личните лекари да правят график на посещенията за профилактичните прегледи на своите пациенти, както и да подготвят здравно досие на всеки и да преценят дали попада в рискова група.

В наредбата на здравния министър Петър Москов обаче не е включена идеята всеки здравноосигурен да има право на индивидуален брой услуги в зависимост от здравния му статут. Освен това, пациентите все пак ще трябва да заплащат за медицински изделия и за лекарства, както и досега.

Здравните пакети станаха основна тема на разговор на извънредния събор на Българския лекарски съюз (БЛС).

Лекарите обявиха, че се притесняват да не бъдат извадени от преговорите със Здравната каса за клиничните пътеки. Те обясниха, че в изготвения от финансовото министерство проект за Закона за бюджета на Здравната каса за следващата година е заложено прекратяване на договорните отношения между НЗОК и Лекарския съюз.

Затова по време на събора лекарите приеха декларация, в която те настояват промените да не бъдат приемани.

От БЛС обявиха, че ако промените бъдат приети, те ще се откажат да участват в преговорите със Здравната каса.

Ключови думи

Коментари

тука е така

Реформа се прави тук и сега,не за след 10г!Я има правителство,я няма!Те на това разчитат!Смело напред.

реформоидофил

Точно така! Само на крачка сме от пропаста, смело напред!

haha

нищо не чух какво ще се прави с НЗОК? още ли ще е торба с мързеливи чиновници? Още ли ще генерира копурция???

Сачмата

Деса и Менда от ГЕРБ не дават демонополизация на касата, въпреки, че в програмата на РБ имаше такова намерение.

zakkwylde

Идеята държавни чиновници да определят кои са "основни" и кои "допълнителни" заболявания е мерзък рецидив на болшевишко мислене. И според традицията, и според Хипократовата клетва това може да реши само лекуващият лекар. Любопитно е, че дори не НЗОК, където са здравните вноски на хората, а разни дебелосери чиновници, начело с напушен министър ще решават кой ще се лекува, кой ще чака, кой ще си плаща и кой, в крайна сметка, ще мре. Такава административна уродщина е невиждана в България от 50-те години на миналия век. Още по-трагично е, че малоумния матрял одобрително клати глава, без да подозира гилотината над нея.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.