Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Промоцията на здравословния начин на живот и посочването на рисковите  фактори, виновни за социално значимите заболявания, ще са част от основните ангажименти на личните лекари догодина. От тях ще се очаква да възпитават у пациентите си полезни навици като здравословно хранене, спорт и баланс между труд и почивка, както и редовно да ги информират колко вредни са тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.  

Всички тези задължения са подробно разписани в проекта на основния пакет с медицински дейности, които ще бъдат напълно заплащани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса през 2016 година. Наредбата за формирането на двата здравни пакета вече е качена на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.  

Джипитата обаче няма да се занимават само с „проповеди” за здравословния начин на живот. Нормативната уредба ще им дава право да изискват пациентите редовно да ги посещават за годишните профилактични прегледи. За целта ще се насрочват конкретен ден и час, за които личният лекар ще трябва надлежно да информира. Предвижда се това да става чрез електронно съобщение, писмо по пощата или обява на достъпно място в поликлиниката, дори по телефон.  

Основната идея е да се сложи край на висенето пред кабинетите, защото няма да има нужда да сме първи на опашката. Схемата успешно би могла да се прилага и за издаването на направления и болнични, а защо не и за попълването на здравни книжки и картони. Ако всяко посещение се съгласува с доктора, никой няма да забравя медицинските си документи, например, и да се разкарва напразно, когато той е в отпуск или болничен.  

Голямото изкушение в случая ще бъде да се вкарат всички пациенти в графика за деня, което може да лиши от преглед онези, които са пропуснали да се обадят или са излезли от работа заради внезапно неразположение. По всяка вероятност хората, които не могат да чакат заради състоянието си, ще предреждат пациентите с фиксиран час, а това определено ще лиши от смисъл предварителното записване на прегледи. Въпреки това при стройна организация, схемата може и да проработи, защото според проектонаредбата джипитата няма да имат работно време, а ще бъдат на разположение по 24 часа.  

Пак те ще се грижат за документацията на всеки пациенти и ще раздават паролите (или кодовете) за достъп до личните електронни здравни досиета. От тях ще се взимат не само медицинските бележките за записване в училище или детска градина, но и удостоверенията за пълен набор от имунизации, без които държавата няма да отпуска „детски”.  

Организацията на останалите дейности остава както е сега, с единствената разлика, че 24-часовото обслужване ще може да се осигурява от дежурни кабинети (включително и такива на спешна помощ), с които личните лекари ще подписват договори. Това ще гарантира, че по което и време на денонощието да се обади болежка, пациентът ще има към кого да се обърне.   

Ключови думи

Коментари

socialen

Проповед като друго не помага. Бананова Република!

няма какво да проповядвате а създайте нормални условия за живот

Никога не помагай на българи, особено ако са социални.

лупи

По-добре им направете работно време, защото това с 24-те часа е пълна глупост. Моя лекар едва работи 3 часа на ден,та ще го накарам да работи и през другите 21 часа

дебелян пеевский

"Джипитата" са институция за ограничаване на достъп до здравеопазване.

Джипито ще трябва по цял ден да е на телефона. Това ли му е работата? Или да се занимава само с истинска медицина? Вече 15 год. Упадък. Изнервени доктори! Но защо ли ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.